Біля берегів Лівану знайшли флот Александра Македонського - ЗМІ

Біля берегів Лівану знайшли флот Александра Македонського - ЗМІ

Укрінформ
Група ліванських дайверів, які досліджували бухту, де було розташоване стародавнє фінікійське місто Тір, знайшла 11 затонулих кораблів. 

Припускають, що це могли бути кораблі Олександра Македонського, повідомляє Arabnews.com.

У фінікійську епоху Тір відігравав важливу роль, домінуючи в морській торгівлі. Він став також центром опору окупації персами й македонцями, зберігаючи нейтралітет. Однак Александр Великий вважав, що здобуття контролю над островом і створення там військово-морської бази є ключем до перемоги у війні, і він вирішив в січні 332 р. до н.е. завоювати його за будь-яку ціну.

"Форма кераміки підтверджує, що знахідки давніші, ніж 332 р. до н.е.", - сказав ліванський археолог доктор Джафар Фадлаллах.

"Глиняний посуд і камінь, знайдені на цих дерев'яних кораблях, вказують на те, що вони були частиною кампанії Александра Македонського, який в 332 р. до н. е. спробував захопити місто Тір, яке тоді знаходилося на острові", - розповів Мохаммед Аль-Сарга, капітан команди дайверів, яка знайшла затонулі кораблі.

"Згідно з підручниками історії, Александр побудував дамбу, що сполучає материк з островом. Ці судна могли використовувати для перевезення каменю, необхідного для будівництва дамби, але через перевантаження й шторми могли затонути", - додав дайвер.

"Об'єкти знаходяться приблизно за 700 м від того місця, де був берег Тіра. Купи каміння виявлені на відстані від 50 до 200 м один від одного, і посудини, здавалося, були розбиті унаслідок зіткнення, бо не залишилося жодного цілого", - підкреслив доктор Джафар Фадлаллах.

Читайте також: У Нідерландах круїзний лайнер зіткнувся з кораблем, є постраждалі

Район, в якому дайвінг-команда виявила затонулі кораблі, - це "підводна пустеля без долин і морських водоростей за декілька сотень метрів від узбережжя Тіра", сказав Аль-Сарга.

"Ми не археологи, ми не можемо пояснити, що ми бачили. Наша роль полягає в тому, щоб перевіряти й звітувати перед відповідними ліванськими чиновниками й дотримуватися закону", - підкреслив керівник дайверів.

Фото: www.arabnews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-