Українську оперу-антиутопію GAZ покажуть у Києві, Відні та Нью-Йорку

Українську оперу-антиутопію GAZ покажуть у Києві, Відні та Нью-Йорку

Фото
Укрінформ
Українську оперу-антиутопію GAZ, створену за мотивами постановки “Ґаз” театрального режисера-авангардиста Леся Курбаса, покажуть у Відні та Нью-Йорку.

Про це Укрінформу повідомили в музично-театральному об’єднанні Nova Opera, яке є одним з творців вистави.

«Київська прем’єра опери GAZ відбудеться 11 червня на сцені Національного театру імені Івана Франка. 17 вересня її буде представлено на фестивалі MusiktheatertageWIEN у Відні. А американська прем’єра – у 2020 році в театрі La Mama у Нью-Йорку», - поінформував композитор Роман Григорів.

За його словами, дія вибудовується навколо історії про вибух на футуристичній фабриці, що колись продукувала енергію для всього індустріального суспільства. Центральним образом художньої реальності композитори обрали препароване піаніно як колишній пульт індустріального гіганта, що поєднував живе і техногенне в одній системі.

«У черговій “новій опері “Нової опери” ми з нашою мистецькою командою знову ставимо собі онтологічні питання: «Що є опера? Чого людина на сцені співає? І яку роль може «відіграти» музика (що пройшла всі стадії, від “music as emotion” та “music as structure” до “music as conception” ) в актуальному музичному театрі», - сказав композитор Ілля Разумейко.

Опера-антиутопія GAZ / Фото: Євген Малолєтка/GAZ

Як відзначили в Nova Opera, джерелом натхнення опери GAZ є постановка “Ґаз” українського театрального режисера-авангардиста Леся Курбаса за однойменним твором німецького письменника експресіоніста Ґеорга Кайзера, реалізована 1923 року мистецьким об'єднанням “Березіль”.

Читайте також: Український театр зачарував турецького глядача феєричною грою

Робота над виставою почалась одразу після знайомства композиторів із Вірляною Ткач - режисером, дослідницею творчого спадку Леся Курбаса.

Також над створенням вистави працюють: хореограф Симон Майєр (Відень, Австрія), медіа-артист Георгій Потопальский та художник Вальдемарт Клюзко (Україна).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-