У МОЗ назвали основні помилки у харчуванні, що призводять до смерті

У МОЗ назвали основні помилки у харчуванні, що призводять до смерті

Укрінформ
Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у всьому світі: кожен 5-й летальний випадок зумовлений неправильним раціоном.

Про це, з посиланням на дані міжнародного дослідження, проведеного у 195 країнах світу з 1990 по 2017 років, повідомляє сайт МОЗ.

"Кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу. Причина - занадто багато солі, недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих фруктів. у 2017 році 11 мільйонів або 22% всіх смертей серед дорослих пов’язані з поганим харчуванням. Дослідження показує, що надмірне споживання солі, червоного м'яса та процесованих м’ясних продуктів, а також недостатня кількість цільнозернових і фруктів в раціоні — спричиняють понад 50% смертей", - йдеться у статті.

Читайте також: У Кличка заявили, що приберуть зі шкіл постачальників неякісних продуктів

Зазначається, що, окрім смертності, неправильне харчування впливає на показник DALY - кількість років здорового життя, втрачених в результаті хвороби або смерті. "Внаслідок поганого харчування втрачено 255 мільйонів років здорового життя — це становить 16% від DALY серед дорослих усього світу", - повідомляють у МОЗ.

Дієтологи вказують, що основними помилками у харчуванні є, зокрема, недостатнє споживання свіжих фруктів та овочів.

"Слід споживати щонайменше 200-300 грамів фруктів на день. 290-430 грамів на день ми маємо їсти овочів. За розміром це приблизно 5-7 середніх морквин. Денна норма цільнозернових продуктів становить 100-150 грамів, але “нормою” для багатьох є 29 грамів на день. Ми маємо споживати 3-5 шматочків цільнозернового хліба, а їмо менше одного", - радять дієтологи.

У МОЗ закликали знижувати рівні споживання солі та цукру.

"Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст. Солі варто споживати не більше 3 тисяч мг на день, краще ще менше. Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави", - радять дієтологи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-