У Греції народилося

У Греції народилося "дитя трьох батьків"

Укрінформ
Лікарі в Греції та Іспанії кажуть, що використали генетичний матеріал трьох людей, аби вилікувати від безпліддя жінки й дати їй можливість народити дитину.

Хлопчик народився у вівторок, повідомляє BBC.

Згідно з інформацією, мати й дитина вагою 2,9 кілограма добре почуваються. Лікарі стверджують, що зможуть допомогти безплідним парам в усьому світі.

32-річна пацієнтка з Греції, яка перед тим пережила чотири невдалі спроби штучного запліднення.

Тепер вона стала матір'ю, але її син має невелику кількість свого генетичного матеріалу від жінки-донора, оскільки мітохондрії мають власну ДНК.

Доктор Панагіотіс Псафас, президент Інституту життя в Афінах, заявив: "Ми дуже пишаємося тим, що оголошуємо про міжнародну інновацію у сфері допоміжної репродукції, і зараз ми маємо можливість зробити народження дитини реальністю для жінок з декількома невдалими спробами штучного запліднення, або рідкісним генетичним захворюванням мітохондрій".

Грецька команда працювала спільно з іспанським центром Embryotools, який оголосив, що в дослідженні беруть участь ще 24 жінки, а вісім ембріонів готові до імплантації.

Експериментальний метод штучного запліднення використовує яйцеклітину від матері, сперму від батька та іншу яйцеклітину від жінки-донора. Його розробили для допомоги сім'ям, які страждають від генетичних мітохондріальних захворювань, що передаються від матері до дитини.

Утім, деякі експерти з Великої Британії твердять, що процедура викликає етичні питання і її не можна було застосовувати.

Читайте також: Репродуктолог попереджає, що "чоловіча функція" страждає від мобілок

Тім Дідж, з Оксфордського університету і директор організації "Партнерство з родючості", сказав: "Я занепокоєний тим, що не доведена необхідність видалення генетичного матеріалу з яєчників жінки й трансплантації його в яєчник донора.

"Ризики цієї техніки достеменно невідомі, хоча їх можна вважати прийнятними, якщо їх застосовують для лікування мітохондріальних хвороб, але не в цій ситуації".

"Пацієнт може зачати, навіть якщо просто пройде ще один цикл штучного запліднення".

Фото: ВВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-