Аспірин, допінг, та швидка

Аспірин, допінг, та швидка "доставка" ліків: Супрун розвіяла міфи про лікування серця

Укрінформ
В.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що в Україні існує чимало міфів, пов’язаних з лікуванням та запобіганням серцево-судинним хворобам.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Насамперед, вона спростувала міф щодо користі профілактичного курсу крапельниць та уколів, що, начебто, підтримує серце і допомагає запобігти ускладненням.

"Внутрішньовенні та внутрішньом’язові ін’єкції — це спосіб швидкої "доставки" ліків до організму, який має використовуватись при важких та невідкладних станах. Тому абсолютно неприпустимо без нагальної потреби застосовувати внутрішньом’язові, а тим більше, внутрішньовенні ін’єкції та крапельниці", - зазначила Супрун.

За її словами, є міфом твердження, "якщо ліки визнали допінгом, значить вони діють".

"Лікарські засоби, які оптимізують обмін речовин в міокарді, безпосередньо в період їх застосування призводять до більш раціонального енергоутворення в клітинах різних органів, що сприяє більш ефективній роботі серця в тому числі. Саме ці властивості деяких кардіопротекторів, зокрема мельдонію, всупереч правил іноді використовують спортсмени, щоб досягти кращих результатів. Проте кардіопротекторні ефекти цих препаратів проявляються під час застосування. Даних на користь тривалого захисту від серцево-судинних ускладнень не існує", - написала Супрун.

Вона також розвінчала міф щодо користі аспірину у профілактиці серцевих хвороб. "Ацетилсаліцилова кислота є дієвим захистом від серцево-судинних захворювань у пацієнтів з ішемічною хворобою серця, з перенесеним інфарктом міокарда або ішемічним мозковим інсультом або з атеросклеротичним захворюванням периферичних артерій. За відсутності зазначеної патології, з метою первинної профілактики, аспірин не рекомендований до застосування", - наголосила Супрун.

Читайте також: Після виборів Супрун радить пити чай, а не алкоголь

Вона також вкотре закликала українців вести здоровий спосіб життя.

"Щоденний раціон має містити 50% овочів і фруктів, 25% "здорових" білків (нежирні види м’яса, бобові) та 25% - цільнозернові продукти, які є джерелами клітковини. Тамуйте спрагу та вживайте переважно питну воду, уникайте солодких напоїв. Регулярна фізична активність має становити для дорослих 150 хвилин на тиждень, якщо ви обираєте помірну інтенсивність навантаження, або 75 хвилин на тиждень — в разі інтенсивних фізичних вправ", - наголосила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-