Народний фільм “Чорний козак” показали у Будинку кіно

Народний фільм “Чорний козак” показали у Будинку кіно

Відео
Укрінформ
У столичному Будинку кіно відбувся показ історичного фільму фентезі режисера Владислава Чабанюка “Чорний козак”, який був реалізований зусиллями митців та громадськості.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

“Фільм знято без державної підтримки, і це - гідний приклад, коли люди, одержимі великим прагненням, запалили навколо себе цією ідеєю так багато народу і спільним зусиллям створили якісне українське кіно”, - наголосив, презентуючи стрічку, міністр культури Євген Нищук.

Як розповів режисер картини, директор Державного історико-культурного заповідника “Трипільська культура” Владислав Чабанюк, робота над цим масштабним проектом почалася ще у 2008 році. У двогодинному повнометражному ігровому фільмі-казці задіяні близько 500 людей, які працювали на волонтерських засадах. Повсякчас бракувало коштів - на оренду апаратури, транспорт, локації, однак допомогли друзі, які готові були долучитися до праці безкоштовно.

“Всі ці 10 років ми не втрачали надію, багато подій вплинуло на долю створення цього фільму, але зрештою ми його зробили. Його головна мета – передати відчуття про українське минуле, те, чим жили наші предки, створити казку”, - сказав Владислав Чабанюк.

Головні ролі у стрічці виконали капітан сучасного козацького корабля-чайки “Спас” з Черкащини Василь Середенко та єдина професійна актриса, задіяна у фільмі, Марина Юрчак. У зйомках також брали участь активісти історичного клубу “Росичі” і жителі основного місця зйомки – села Легедзине Тальнівського району та Піківця на Уманщині. Кошторис стрічки - близько 2 млн грн.

В основі фільму - містичний сюжет казкаря Сашка Лірника за твором “Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака і страшне закляття”. Саундтрек створили гурти “ДахаБраха” і “Піккардійська терція”. Виробництвом стрічки впродовж 10 років займалися громадська ініціатива “Толока Легедзине” і кіностудія “Мальва”.

Читайте також: В український прокат вийшла документальна стрічка «Перша сотня»

Події відбуваються у ХVII ст. Козацька вдова Ганна помічає, що вночі хтось почав допомагати їй по господарству. Жінка підстерігає козака, вбраного в чорне. Закохується в нього, але дізнається, що він проклятий сотником, бо заснув на чатах. Козацьку сотню тоді вирізали вороги, лише він урятувався. Тож тепер лише вночі може допомагати людям.

Фото: mincult

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-