Нищук закликає зберегти

Нищук закликає зберегти "кам’яні вишиванки" у Новій Каховці

Фото
Укрінформ
Міністр культури України Євген Нищук, який ознайомився з унікальною культурною особливістю краю - кам‘яними вишиванками на старих будинках у Новій Каховці, закликає власників цих історичних будівель зберігати унікальні орнаменти.

Про це Нищук заявив у вівторок у Херсоні, спілкуючись з журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це справді унікальна технологія кам’яних робіт, орнамент на будівлях, які збереглися. І я закликаю, користуючись можливістю, щоб ті власники будівель, на яких є збережені ці кам’яні роботи, щоб вони їх не заклеювали, попри те, що вони можуть бути надщерблені, десь можуть бути пошкоджені. Навпаки, їх треба бережно реставрувати, і це дасть можливість такої родзинки цим будівлям», - зазначив Нищук.

За його словами, ці орнаменти свідчать про багату культуру Херсонщини. «Це виноградна лоза, кукурудза, це рослинність, яка є саме тут, в степовій частині Херсонщини», - каже міністр культури.

Він підкреслив важливість того, що такий проект було підтримано і профінансовано Українським культурним фондом. Це дало можливість привернути до «кам’яних вишиванок» увагу, зберігати їх, створювати довідники, щоб представити ці унікальні «кам’яні вишиванки» не лише Херсонщині, але й всій Україні.

Читайте також: Картини Марії Примаченко потрібно показувати на сході - Рудницька

Орнаменти на будівлях історичної частини Нової Каховки виконували у 1952-1953 роках під керівництвом художника і скульптора Григорія Довженка. Виконані за оригінальним рецептом по сирому тиньку – спеціальному розчину із додаванням смоли.

У 2018 році за підтримки Українського культурного фонду був реалізований проект «Кам‘яні вишиванки Нової Каховки». Сума гранту склала 433 тис. гривень.

Фото: ukrainer.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-