Картини Марії Примаченко потрібно показувати на сході - Рудницька

Картини Марії Примаченко потрібно показувати на сході - Рудницька

Укрінформ
На сході країни потрібно проводити виставки картин української художниці Марії Примаченко, оскільки її творчість – це культурний щит, який закриває нас від нав’язування агресором своїх культурних стандартів та маркерів.

З такою ініціативою виступила співачка, громадська діячка та радник міністра культури України Анжеліка Рудницька під час відвідання виставки робіт трьох поколінь художників родини Примаченків, яка проходить зараз в Укрінформі.

«Україна повинна протистояти російській агресії не лише зброєю. У нас є міцне культурне коріння, що власне і відрізняє нас від Росії та не дає агресору просуватися далі на захід від кордонів, де зараз встановлена окупація», - сказала вона.

Рудницька, яка часто буває на сході країни як волонтер, розповіла, що на Луганщині дуже люблять українське мистецтво, і у них є прекрасна сучасна галерея, де можна було б представити Примаченко.

Також, за її словами варто було б зробити виставку робіт художниці на Донеччині, у Краматорську, де регулярно проходить фестиваль імені Марії Примаченко.

Цей фестиваль – місцева ініціатива краматорського клубу підприємців.

«Коли почалася війна, вони хотіли започаткувати в Краматорську щось дуже українське, і один із місцевих художників запропонував взяти за основу творчість цієї неймовірної художниці. Адже її творчість – це ніби культурний щит, що захищає нас від російської орди, яка намагається нав’язати нам свої стандарти та культурні маркери», - наголосила громадська діячка.

«Фестиваль вже кілька років поспіль проходить в Краматорську у травні, і Міністерство культури його підтримує та долучається зі своєю програмою, тому можна було б зробити там виставку Примаченко, це було б гарно, яскраво, життєрадісно», - сказала вона.

Рудницька додала, що особисто є фаном Марії Примаченко та має багато її альбомів.

«Я захоплююся життєрадісністю цієї мисткині, яка незважаючи на важку долю уміла балансувати між життєвими труднощами і світом, який вона створювала довкола себе. Світом, біля якого досі гріється величезна кількість людей», - сказала вона і висловила вдячність агентству Укрінформ за те, що воно спонукало і заохотило родину Примаченків показати невідомі роботи художниці.

«Її картини розкидані в різних точках, їх всі просто неможливо охопити, але завжди, коли з’являється нова робота, то це для тебе відкриття», - сказала Рудницька.

Читайте також: Створення музею Марії Примаченко на часі — Нищук

Співачка переконана, що в картинах Примаченко закодована українська сила. З одного боку, у її мистецтва абсолютно українські корені, з іншого – воно зрозуміле у всьому світі. Де б у світі не проходили виставки Марії Примаченко, скрізь люди нею захоплюються.

«Навіть більше, в різних країнах її мистецтво надихає людей на проведення різноманітних майстер-класів та уроків, а в Японії у книжках з образотворчого мистецтва роботи Марії Примаченко наводяться як приклад гармонійності поєднання кольорів. Я – за створення музею Марії Примаченко у Києві, але знаю, що під одного художника окремий музей зробити важко. Можливо, нехай би це був простір, де представлено все українське наївне мистецтво. Впевнена, що люди б стояли в чергах, якби ми це правильно подавали і пропагували», - сказала Рудницька.

Як повідомлялося, 14 березня в Укрінформі відкрилася виставка робіт трьох поколінь художників родини Примаченків. В експозиції представлені невідомі роботи художниці Марії Примаченко, а також картини її сина та онука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-