Радикальні дієти та переїдання

Радикальні дієти та переїдання "вбивають" імунітет - медики

Укрінформ
Раціон харчування є критичним чинником, що визначає імунні реакції організму людини.

“Неповноцінне харчування - найбільш поширена причина імунодефіциту в усьому світі. Що призводить до розвитку імунодефіциту: перекуси на ходу, харчування «швидкою їжею», незбалансований раціон, радикальні дієти (без білків або вуглеводів), котрі застосовують, аби схуднути, недоїдання, споживання надміру цукру, солі, тваринних жирів та зайва вага”, - йдеться у повідомленні.

Медики наголошують, що енергетичне недоїдання призводить до значних порушень клітинного імунітету, зокрема, зміни функції фагоцитів, системи комплементу, концентрації секреторних антитіл до імуноглобуліну А та продукції цитокінів.

“Дефіцит окремих поживних речовин, навіть помірний, також спричиняє зміну імунних реакцій. Порушення імунітету може статися через нестачу мікронутрієнтів: цинку, селену, заліза, міді, вітамінів A, C, E і B6, фолієвої кислоти. Усі вони мають неабиякий вплив на імунні реакції”, - зазначається у публікації.

Читайте також: Антисептики вбивають не лише погані, а й хороші бактерії — Супрун

Водночас медики попереджають, що переїдання і ожиріння також знижують імунітет.

“Ожиріння характеризується системним і центральним запаленням, що зумовлює надмірне відкладення. Цей запальний профіль робить людину дуже вразливою до хвороб, особливо тих, які стосуються імунної дисфункції, - діабету, раку, розладів настрою, судинної дисфункції тощо. Немовлята з низькою масою тіла мають тривале порушення клітинного імунітету, яке можна частково відновити за допомогою додаткової кількості мікроелементів (наприклад, цинку) в раціоні. У літніх людей ослаблений імунітет можна посилити незначною кількістю потрібних мікроелементів”, - йдеться у повідомленні.

Медики також підкреслюють, що збалансоване харчування є важливим для профілактики неінфекційних захворювань, а порушення в раціоні відкривають “ворота” і для різних інфекційних захворювань й роблять організм мішенню для онкологічних недуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-