В Укрінформі відкрили виставку робіт родини Примаченків

В Укрінформі відкрили виставку робіт родини Примаченків

Фото, відео
Укрінформ
В Укрінформі відкрилась виставка робіт трьох поколінь художників родини Примаченків.

В експозиції представлені невідомі роботи художниці Марії Примаченко, а також картини її сина та онука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Презентація художньої виставки династії Примаченків / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

"Для мене дуже важливий і водночас дуже хвилюючий день. Перед вами представлені роботи трьох художників, серед яких є і мої. Але ця виставка під назвою "Мистецтво у спадок" - це доказ того, що Марія в собі несла стільки мистецтва, що вона виплеснула не тільки своїми картинами, а й передала частину своєї спадщини, свого мистецького бачення і всій родині", - сказав онук художниці Іван Примаченко.

На виставці також вперше представлені оригінальні двосторонні композиції, створені Марією Примаченко наприкінці 1960-х – на початку 1970-х років.

"Варто звернути увагу на роботи Марії Примаченко - шість двосторонніх робіт, в результаті - 12 картин. Ще в 70-ті роки дуже відомий фотограф і журналіст Юрій Рост хотів забрати ці роботи для дитячої книги у Москву. На жаль, так сталось, що роботи не увійшли в концепцію тієї книги", - зазначила правнучка художниці Анастасія Примаченко.

Анастасія зауважила, що остання "родинна" виставка робіт династії Примаченко проходила у 2014 році.

"Разом з Марією Примаченко та її нащадками і творчими спадкоємцями ми вчимось будувати цивілізовану країну, вона нам теж допомагає в цьому. Тому що те, як ми розпоряджаємось творчою спадщиною, те, як ми ставимось до неї - є маркером того, наскільки ми успішно будуємо Україну", - додав генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко.

Відвідати експозицію можливо впродовж двох тижнів до 28 березня в Укрінформі.

Читайте також: У Києві показали маловідомі роботи Марії Примаченко

Марія Примаченко – українська народна художниця, представниця "наївного мистецтва" (примітивізму). Народилася в 1909 році в селі Болотня, що на Київщині, де провела усе життя. До мистецтва прийшла з дитинства – це була відрада для майстрині, якій поставили діагноз, несумісний з повноцінним життям.

Відтоді Марія Оксентіївна захопилась традиційним народним живописом, створювала сюжети з селянського побуту, зображала яскраві квіти та дивних тварин. Протягом життя художниці її картини були представлені на експозиції Всесвітньої виставки у Парижі, виставлялись у Варшаві, Софії, Монреалі та Празі.

Нещодавно "фантастичні звірі" майстрині прикрасили Український стенд на міжнародному кінофестивалі "Берлінале", що проходив з 7 по 17 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-