Президент на Тарасовій горі вручив Шевченківські премії

Президент на Тарасовій горі вручив Шевченківські премії

Фото
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка видатним українським діячам культури та мистецтва під час заходів з нагоди вшанування пам`яті Кобзаря у Каневі на Тарасовій горі.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

«Цього року Національну премію отримують видатні українські митці, які зробили великий внесок в українське національне відродження, здобули не одну блискучу перемогу на культурному фронті. Так, саме на фронті, бо тепер мова, культура, мистецтво, освіта, інформація для нас також поле боротьби за єдність, за цінності і смисли нашого життя, за щасливе майбутнє України», - сказав Порошенко у виступі на церемонії вручення Національної премії.

Глава держави наголосив, що творами цьогорічних лауреатів пишається українська культура, вони гідно представляють її в світі.

Він привітав переможців із присудженням найвищої мистецької нагороди України і подякував їм за талант та вірне і щире служіння культурі рідного народу.

Як повідомлялося, Національну премію України імені Тараса Шевченка 2019 року присуджено режисерові Роману Бондарчуку за повнометражний ігровий фільм «Вулкан», публіцистові Богдану Гориню за есе-колаж «Святослав Гординський на тлі доби» у двох книгах.

Режисер-постановник Ростислав Держипільський отримав премію за вистави «Енеїда» І.Котляревського, «Вона – Земля» В.Стефаника, «НАМLЕТ» В.Шекспіра, «Оскар і Рожева Пані» Е.-Е.Шмітта Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Читайте також: Посли 13 країн прочитали вірші Шевченка в ефірі UATV

Також Глава держави вручив премію письменниці Оксані Забужко за книгу «І знов я влізаю в танк...».

Художник Василь Чебаник отримав премію за проект «Графіка української мови», художній керівник – головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко -  за аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013 – 2018 років.

Національна премія України імені Тараса Шевченка на 2019 рік установлена у розмірі 200 тисяч гривень кожна.

Фото Михайла Марківа, Миколи Лазаренка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-