Календар на всю голову. 10 березня

Календар на всю голову. 10 березня

Укрінформ
Цього дня в 1535 році в Тихому океані відкрили Галапагоські острови, а в 1876 році Александер Грехем Белл зробив перший успішний телефонний дзвінок  

10 березня 418 року євреям було офіційно заборонено займати громадські посади в Римській імперії.

10 березня 1535 року в Тихому океані, в 972 км на захід від Еквадору, іспанські мореплавці, ведені священиком іспанського походження Томасом де Берланга, відкрили Галапагоські острови.

10 березня 1801 року в Британії розпочався перший перепис населення. Цікаво, що в 1086 році в Британії пройшла перша і єдина на той час в Європі перепис населення і майна, відома як "Domesday Book" - Книга Судного Дня, як в Старому Завіті, - тоді Вільгельм Завойовник, король Англії, наказав скласти докладний реєстр всіх замків і будинків і порахувати населення, перетворивши мільйони вільних селян на кріпаків, і встановив пряму васальну залежність феодалів від короля. Виявилося, що у всій Англії лише знайшлося два мільйони душ. Дані перепису населення Великої Британії 9-10 березня 1801 року дали - 10 500 956 осіб, а 21-22 квітня 1991 року - 54 156 067 осіб.

10 березня 1804 року Франція офіційно передала Луїзіану США. Луїзіанська покупка (Louisiana Purchase) стала унікальною операцією з придбання в 1803 році Сполученими Штатами французьких володінь в Північній Америці. Розмір придбаної території, за приблизними оцінками, дорівнює 530 мільйонів акрів. Ціна угоди склала $15 млн або 80 млн франків (остаточна сума угоди для США, включаючи відсотки по кредиту, склала  $23 213 568). Виходячи з цього, ціна одного акра склала 3 центи (7 центів за гектар).

10 березня 1812 року було опубліковано перші дві пісні поеми "Чайльд Гарольдова мандрівка" ("Childe Harold's Pilgrimage") Джорджа Байрона - так 24-річний англійський лорд і став знаменитим поетом.

10 березня 1813 року в Німеччині Фрідріх Вільгельм III заснував військовий орден "Залізний Хрест" (символ "✠", "Eisernes Kreuz", EK). Прусська і німецька військова нагорода вручалася за бойові відзнаки, проявлені у війні за звільнення Німеччини від Наполеона.

10 березня 1819 року в місті Мюнхен, Німеччина, помер Фрідріх Генріх Якобі - німецький філософ.

10 березня 1822 року у селі Манечки (нині - Великопольське воєводство, Польща) помер Юзеф Вибіцкий - польський письменник і політик, автор слів національного гімну Польщі.

10 березня 1824 року у Львові помер Лука Долинський - український живописець, портретист, іконописець і монументаліст. Представник пізнього українського бароко, рококо і класицизму.

10 березня 1844 року в місті Памплона, Іспанія, народився Пабло де Сарасате - видатний іспанський скрипаль і композитор. Музиканту присвячені (і вперше ним виконані) скрипкові твори композиторів-сучасників: Перший і Третій концерти, а також Інтродукція та рондо каприччиозо Каміля Сен-Санса, Другий концерт і Шотландська фантазія Макса Бруха, "Іспанська симфонія" Едуара Лало і ін. Сарасате - автор 54 творів, написаних виключно для скрипки. Серед них найбільш відомі "Циганські наспіви", "Андалузька серенада", Інтродукція і тарантела.

10 березня 1858 року в місті Тонбридж, Велика Британія, народився Генрі Фоулер - англійський педагог, лексикограф і дослідник англійської мови. Він відомий, як автор робіт "A Dictionary Of Modern English Usage" ("Словник сучасного використання англійської мови") і "Concise Oxford Dictionary" ("Короткий Оксфордський словник"). Навіть газета "The Times" назвала цього філолога "лексикографічним генієм".

10 березня 1862 року Федеральний уряд США вперше в цій країні випустив в обіг перші паперові гроші.

10 березня 1865 року в Перемиському готелі "Під провидінням", що колись стояв на брущатому Майдані Незалежності (Plac Niepodległości) навпроти вежі, відбулися знакові для нашої країни події. Вперше на західноукраїнських землях, саме в Перемишлі, що тоді належав до власності єпископської консисторії, з нагоди четвертої річниці смерті Великого Кобзаря відбувся скорботний Шевченків вечір. На концерті відбулося перше публічне виконання Гімну України "Ще не вмерла Україна ..." на слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. В той день пісню виконав кафедральний хор Перемишля під керівництвом Анатолія Вахнянина.

10 березня 1865 року в місті Пекін, народився Тань Ситун - китайський мислитель, поет, публіцист часів династії Цин. Він був організатором "Південного товариства освіти" і керував Школою математики і природничих наук в місті Люяне, а також був головним редактором газети "Сянбао".

10 березня 1872 року в місті Піза, Італія, помер Джузеппе Мацзіні - італійський політик, революціонер, патріот, письменник і філософ, який зіграв важливу роль в ході першого етапу руху за національне визволення і ліберальні реформи в XIX ст.

10 березня 1876 року Александер Грем Белл зробив перший успішний телефонний дзвінок. Першою фразою була: "Mr Watson, come here, I want to see you" ("Містер Ватсон, зайдіть, я хочу вас бачити").

10 березня 1892 року в місті Гавр, Франція, народився Артур Онеггер - швейцарсько-французький композитор і музичний критик. Популярність прийшла до нього з музикою до п'єси "Цар Давид", швейцарського драматурга Рене Моракса. У 1923 році композитор створив найбільш відомий оркестровий твір "Пасифік 231. Симфонічний рух №1".

10 березня 1895 року в Парижі, Франція, помер Чарльз Фредерік Ворт - французький модельєр англійського походження, геніальний дизайнер, творець одягу від кутюр. Він став засновником будинку моди "House оf Worth" і одним з перших представників саме високої моди. Ворт першим став використовувати для показу моделей, які демонстрували створені ним наряди. Своїх броділок по подіуму він називав sosies (двійники) і створив першу в світі школу манекенниць.

10 березня 1910 року в Китаї було остаточно заборонено рабство, також було заборонено таврування рабів, а до осіб, які "чинили перешкоди" до їх звільнення, пропонувалося застосовувати покарання "у відповідності із законом про насильницьку продажу людей в рабство".

10 березня 1910 року в Буенос-Айресі, Аргентина, на моноплані "Блеріо" перші нічні польоти здійснив француз Еміль Обрен. Обидва його польоти протяжністю 20 км починаються і закінчуються на аеродромі Віллалугано.

10 березня 1920 року в місті Віль-д'Авре, Франція, народився Борис Віан - французький прозаїк, поет, джазовий музикант і співак. Автор модерністських епатажних творів, які стали після смерті класикою французької літератури. Він писав не тільки під своїм ім'ям, а й під 24 псевдонімами, найвідоміший з яких залишається Вернон Салліван. Романи: "Сколопендра і планктон", "Піна днів", "Осінь в Пекіні", "Червона трава", "Серцедер", "Катавасія в Анденнах". Під псевдонімом Вернон Салліван: "Я прийду плюнути на ваші могили", "Всі мертві однакового кольору", "Знищимо всіх покручів", "Жінкам не збагнути".

10 березня 1930 року в Чернігові народився Володимир Михалевич - український вчений у галузі економічної кібернетики, академік Академії наук і Національної академії наук України. Директор Інституту кібернетики імені В.М.Глушкова НАН України (1982-1994).

10 березня 1930 року в селі Важаткеміс (Пренайский район, Литва) народився Юстінас Марцінкявічюс - литовський поет, прозаїк, драматург.

10 березня 1936 року в місті Вісп (кантон Вале, Швейцарія) народився Йозеф Блаттер - президент ФІФА (1998-2015).

10 березня 1938 року в селі Новоселиця (нині - Черкаська область) народився Володимир Моргун - український генетик-селекціонер, директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України. Герой України.

10 березня 1940 року в місті Райан (Оклахома, США) народився Чак Норріс - американський кіноактор, сценарист, продюсер. Кращі фільми: "Шлях дракона", "Самотній вовк Маккуейд", "Лісовий воїн", "Загін "Дельта", "Нестримні 3".

10 березня 1948 року в місті Ешвілл (Північна Кароліна, США) померла Зельда Фіцджеральд - письменниця. У серпні 1925 року приревнувавши чоловіка до танцівниці, Зельда кинулася зі сходів. Хоча вона не отримала серйозних ушкоджень, про її помутніння розуму стали говорити публічно. У 1930 році їй був поставлений діагноз шизофренія. Під час лікування в одній з клінік штату Меріленд вона написала напівавтобіографічний роман "Врятуй мене, вальс" ("Save Me Тhe Waltz"), який був опублікований в 1932 році.

10 березня 1953 року в Києві народився Тарас Петриненко - український музикант, співак, композитор, поет. Народний артист України. Автор пісні "Україна", яка перетворилася на своєрідний неофіційний гімн України. Крім того, відомі пісні: "Пісня про пісню", "Господи, помилуй нас", "Любов моя", "Новий рік", "Ми не закінчили розмову" та ін.

10 березня 1957 року в місті Ер-Ріад, Саудівська Аравія, народився Осама бен Ладен - засновник і перший емір міжнародної школи ісламістської терористичної організації "Аль-Каїда", що взяла на себе відповідальність за теракти 11 вересня 2001 року і вибухи посольств США в Африці в 1998 році, як і за ряд інших атак на військові і цивільні цілі по всьому світу. Осама син мільярдера, будівельного магната Мухаммеда бен Авада бен Ладена, що належить до єменського племені кіндітов.

10 березня 1958 року в місті Мідвіл (Пенсільванія, США) народилася Шерон Стоун - американська актриса. Вибрана фільмографія: "Боббі", "Основний інстинкт", "Велетень", "Згадати все", "Швидкий та мертвий", "Під маскою жиголо", "Лавлейс", "Альфа Дог", "Зламані квіти". За роль в картині "Казино" в 1996 році актриса нагороджена премією "Golden Globe".

10 березня 1964 року в місті Стокгольм, Швеція, народилася Нене Черрі (власне: Нене Меріанн Карлссон) - шведська співачка, поет, композитор і репер, двічі номінована на премію "Grammy" і "MTV Europe Music Awards". Черрі - це прізвище прийомного батька і просто звучний псевдонім.

10 березня 1969 року в американському видавництві "G.P.Putnam's Sons" в друк вийшов кримінальний роман "Хрещений батько" ("The Godfather"), який розповів про коріння, закон і честь італійської мафії, корупцїю насильства і благородного гангстера дона Корлеоне. Його автором виявився літератор італійського походження Маріо П'юзо. У 1970-ті рр. книга перетворилася в бестселер. Особливо, коли в 1972 році за романом "Хрещений батько" кінорежисер Френсіс  Коппола зняв однойменний фільм, сценарій для якого написав сам автор роману.

10 березня 1972 року в Києві помер Федір Бурлака - український письменник, автор історичних повістей і романів про минуле українського народу і його боротьбу за владу.

10 березня 1973 року в місті Литвинов, Чехія, народилася Єва Герцигова - чеська супермодель і актриса. Вона знялася в фільмах "Між ангелом і бісом", "Дружина кращого друга", "Між минулим і майбутнім", "Модільяні", "Ча-ча-ча".

Павло Загребельний
Павло Загребельний

10 березня 1974 року письменникові Павлу Загребельному присудили Державну премію імені Т. Г. Шевченка за романи "Первоміст" і "Смерть у Києві".

10 березня 1978 року пісня "Night Fever" австралійського поп-тріо "Bee Gees" вийшла на №1, змінивши інший шедевр братів Гібб "Stayin 'Alive".

10 березня 1979 року на три тижні американська поп-співачка Глорія Гейнор очолила американський хіт-парад з піснею "I Will Survive".

10 березня 1981 року в Донецьку помер Ярослав Лопатинський - український математик, академік АН, член-кореспондент.

10 березня 1982 року в Києві померла Юдіф Рожавська - український композитор, автор опери "Казка про втрачений час" і балету "Королівство кривих дзеркал".

10 березня 1983 року в місті Маскогі (Оклахома, США) народилася Керрі Андервуд - американська співачка в стилі кантрі, переможниця четвертого сезону телеконкурсу "American Idol".

10 березня 1987 року в Ватикані опублікована "Пам'ятка про витоки людського життя і велич дітородіння: відповіді на деякі питання сьогоднішнього дня", в якій засуджуються методи штучного запліднення і містяться заклики заборонити експерименти з живими ембріонами людини.

10 березня 1990 року в Києві відбулася перша православна Літургія в церкві святого архистратига Михаїла на території Музею народної архітектури та побуту (нині - Національний музей народної архітектури та побуту України).

10 березня 1994 року в Дніпропетровську померла Зінаїда Хрукалова - українська драматична актриса, народна артистка, лауреат Державної премії. У 1933-1963 рр. вона служила в Дніпропетровському українському драматичному театрі імені Тараса Шевченка. Найбільш яскраві театральні ролі: Анна ("Украдене щастя" Івана Франка), Маруся ("Маруся Богуславка" Михайла Старицького), Марія Тюдор (в однойменній драмі Віктора Гюго), Донна Анна (Камінний господар" Лесі Українки), Леді Мильфорд ("Підступ і любов" Фрідріха Шиллера), Комісар ("Оптимістична трагедія" Вишневського) та ін.

Борислав Брондуков (дядько Гриб) та Йоссі Поллак (Симон) в епізоді фільму
Борислав Брондуков (дядько Гриб) та Йоссі Поллак (Симон) в епізоді фільму "Ізгой"

10 березня 2004 року в Києві помер Борислав Брондуков - актор українського походження, народний артист України і перший лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка. Він знявся більш ніж в 100 фільмах, а саме: "Афоня", "Мудромір", "Викуп", "Ізгой", "Світла особистість", "Людина з бульвару Капуцинів", "Жорстокий романс", "Батальйони просять вогню", "Шерлок Холмс і доктор Ватсон: Двадцяте століття починається" та ін.

Олександр Рудяченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-