Лауреатом

Лауреатом "архітектурного Нобеля" став 87-річний японець

Фото
Укрінформ
87-річний японський архітектор Арата Ісодзакі став лауреатом Прітцкерівської премії 2019 року, яка вважається архітектурним аналогом Нобелівської премії.

За словами журі, Ісодзакі був удостоєний найвищої архітектурної нагороди завдяки його оригінальному й "далекоглядному" підходу, повідомляє телеканал CNN.

"Маючи глибокі знання в галузі історії та теорії архітектури і розуміючи авангард, він (Ісодзакі — ред.) ніколи не обмежувався копіюванням статус-кво. Його пошук осмисленої архітектури знайшов відображення в його будівлях, які до цього дня, незважаючи на стилістичні відмінності, постійно розвиваються і завжди мають свіжий підхід", — йдеться у заяві журі.

Як зазначається, кар'єра японського архітектора триває понад шість десятиліть і представлена більш 100 побудованими будинками в Азії, Європі, Північній Америці, на Близькому Сході і в Австралії.

Найвідомішою роботою Ісодзакі стала натхненна буддійськими храмами спортивна споруда Палау Сант Жорді в Барселоні, яка була розроблена для літніх Олімпійських ігор 1992 року.

Серед інших його основних робіт — Керамічний парк Міно і Арт-вежа Міто в Японії, Пала Альпітур і Вежа Allianz в Італії, Катарський національний конференц-центр і Шанхайський симфонічний зал.

Ранні роботи архітектора відносяться до епохи закінчення окупації Японії союзниками, коли країна намагалася відновитися з руїн Другої світової війни.

"(Мій) перший досвід в архітектурі був у відсутності архітектури, і я почав замислюватися про те, як люди можуть відновити свої будинки і міста", - розповів Ісодзакі.

Як відомо, Прітцкерівська премія з архітектури — щорічна нагорода, заснована Джеєм Прітцкером разом з дружиною Сідні (власники всесвітньої мережі готелів Hyatt) у 1979 р.

Розмір премії становить $100 тис. Лауреат також одержує бронзову медаль, прикрашену орнаментом Луїса Саллівана.

Нині повноправним представником премії виступає Томас Дж. Пріцкер, а головою журі — лорд Ротшильд.

Міжнародне журі премії щороку змінює свій склад, і в нього входять провідні світові архітектори світу, архітектурні критики та імениті меценати і бізнесмени. Переможця з числа номінантів визначають закритим голосуванням.

Одним з головних критеріїв присудження премії є інноваційний характер архітектурних ідей, що застосовувалися при проектуванні і будівництві.

Читайте також: Нобелівську премію з літератури цього року вручатимуть двічі

Місце церемонії вручення премії щоразу обирається інше, і зазвичай сама церемонія супроводжується різноманітними культурницькими заходами, як то — виставками, семінарами і конференціями. Саме тому для церемонії обираються будівлі провідних музеїв світу, рідше будмайданчики масштабних будівництв або якісь визначні місця. Прітцкерівська премія вручалась у Вашингтоні (Національна галерея), Нью-Йорку (музей Метрополітен), Версалі, Єрусалимі, Лос-Анжелесі, Більбао, Берліні, Римі (Капітолійський пагорб), Мехіко, Празі, Мадриді, Санкт-Петербурзі (Ермітаж) та ін. містах.

Фото: edition.cnn.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-