Євробачення-2019: НСТУ прокоментувала умови договору, які обурили Maruv

Євробачення-2019: НСТУ прокоментувала умови договору, які обурили Maruv

Укрінформ
НСТУ оприлюднила та прокоментувала деякі пункти договору з учасником пісенного конкурсу "Євробачення-2019", що викликали обурення у переможниці національного відбору - співачки Maruv.

Як повідомляє у середу прес-служба НСТУ, йдеться про ті пункти документа, що безпосередньо стосуються обов’язків учасника.

"Суспільний мовник одержує багато запитань щодо змісту договору з учасником, котрий має представити Україну на Євробаченні-2019. Хочемо звернути увагу, що договір між телерадіокомпанією та учасником не є нововведенням, адже договори з представниками на Євробачення укладаються щороку. Переважна більшість усіх умов договору передбачена та базована на правилах власника й організатора конкурсу - Європейської спілки мовників, тобто Суспільний мовник (Національна суспільна телерадіокомпанія України) не встановлює правил Євробачення самостійно й у будь-який час підзвітний щодо виконання правил конкурсу Європейській спілці мовників", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в НСТУ, договір з учасником Євробачення не може бути оприлюднений повністю, бо є конфіденційним документом. Із цих же причин договір також не може бути заздалегідь наданий усім без винятку учасникам національного відбору, адже надається лише переможцю, із яким планують укласти такий договір.

"Проте у зв’язку з великою кількістю запитань вважаємо за потрібне опублікувати та прокоментувати ті пункти, що безпосередньо стосуються обов’язків учасника", - додали у Суспільному мовнику.

Зокрема, пункт "Не допускати під час перебування на сцені та під час відеозйомки будь-яких висловлювань, жестів та інших дій, не передбачених сценарієм", як зазначили в НСТУ, "дає змогу глядачам насолоджуватися якісним шоу світового рівня, а не дивитися змагання випадкових імпровізацій у прямому ефірі". У мовнику стверджують, що це "нормальна практика, за такими самими умовами на Євробаченні виступають усі артисти з усіх країн".

Пункт "Брати участь у репетиціях, зйомках, телевізійних, радіопрограмах, промотурах, прес-конференціях, інтерв’ю та інших заходах, визначених організатором" також важливий, оскільки ці заходи дають виконавцю змогу заявити про себе у світі, привернути увагу та залучити підтримку нової аудиторії з різних країн. "Участь у цих заходах обов’язкова й потрібна не лише організаторам конкурсу, а й самому учаснику", - наголосили в НСТУ.

Пункт "Не проводити прес-конференцій та не давати інтерв’ю щодо підготовки та проведення Євробачення без попереднього погодження" означає, що в артиста буде власний прес-секретар, який організовуватиме всю комунікацію із журналістами, аби артист зміг сформувати собі якнайкращий імідж у засобах масової інформації.

Читайте також: KAZKA теж відмовилася від участі у Євробаченні-2019

"Окрім того, міжнародний конкурс Євробачення має власний план комунікації, за який відповідає міжнародна піар-команда в складі представників цьогорічної країни-організатора та Європейської спілки мовників. Усі публічні оголошення про перебіг підготовки до конкурсу та про сам конкурс здійснюються цією командою за планом, а учасники конкурсу діють за погодженням із ними, адже це велика міжнародна інформаційна кампанія", - зазначили в НСТУ.

За інформацією Суспільного мовника, пункт "Не допускати будь-яких дій, висловлювань чи проявів, які можуть мати політичний зміст або можуть бути використані в політичному аспекті" лише ще раз акцентує увагу учасника Євробачення на правилах Європейської спілки мовників, адже конкурс Євробачення - аполітичний і має на меті консолідувати міжнародну спільноту, об’єднувати мистецтвом, а не сіяти розбрат через політичні розбіжності.

Водночас пункт "Не допускати висловлювань, які можуть ставити під сумнів питання територіальної цілісності та забезпечення безпеки України" в НСТУ вважають принциповим та надзвичайно важливим, адже представник України на Євробаченні - це не просто виконавець, а ще й представник нашої країни на міжнародній арені. Такий представник не має завдавати шкоди інтересам держави Україна.

Зазначається також, що правила Європейської спілки мовників такого обов’язку не передбачають, його український Суспільний мовник додав до договору за власною ініціативою.

Пункт "Не гастролювати на території Російської Федерації протягом періоду з дати підписання договору та ще 3 місяці опісля завершення конкурсу" - також власна умова Суспільного, що не передбачена Європейською спілкою мовників, проте цьогоріч увійшла в договір. Наразі законодавство України таких обмежень на гастролі в державі-агресорі не передбачає, але Суспільне вважає, що така умова потрібна, адже є значні ризики політизації дій учасника.

Читайте також: Україна може відмовитися від участі в Євробаченні-2019 – НСТУ

"Однак варто наголосити, що ні сам договір не передбачає, ні під час перемовин Суспільний мовник не озвучував жодних вимог щодо політичних уподобань співачки чи підтримки окремих політиків. Натомість, як уже згадувалося вище, правилами ЄСМ прямо заборонено використовувати Євробачення для промотування будь-яких політичних поглядів", - підкреслили в НСТУ.

Пункт "Підготувати потрібні документи для в’їзду на територію країни проведення Євробачення" має на увазі, що учаснику потрібен закордонний паспорт, про наявність якого потрібно самостійно подбати. Іноді для перевезення якихось об’єктів чи цінностей на територію країни можуть бути потрібні й інші документи, наприклад, треба заповнити митну декларацію в аеропорту в разі ввезення особливо цінних речей. "При цьому НСТУ повністю забезпечує організаційний супровід поїздки артиста та членів його команди до Ізраїлю", - наголошує мовник.

Пункт "Нести самостійно всі витрати, пов’язані з участю в Євробаченні", за даними НСТУ, передбачає, що учасник самостійно сплачує кошти за своє проживання в готелі, переліт у країну проведення конкурсу та кошти, потрібні для організації його виступу.

"На жаль, недофінансований Суспільний мовник не може дозволити собі профінансувати ці витрати. Донедавна наш партнер, телеканал СТБ, фінансово допомагав учасникам на добровільних засадах, проте цьогоріч відмовився від такої допомоги. Учасники національного відбору заздалегідь знали про цю ситуацію", - наголосили в НСТУ.

Пункт "Передати окремі права інтелектуальної власності на конкурсний твір та права на матеріали, які використовуються у зв’язку з Євробаченням" - це стандартна вимога ЄСМ, яку мають виконати всі учасники Євробачення. Для використання організаторами конкурсу пісні, її публічного сповіщення, трансляції чи розміщення запису такі права просто необхідні, зазначили в НСТУ. Окрім того, ЄСМ випускає диск з усіма піснями Євробачення щороку, тож передача певних прав потрібна й для цього. Окремо необхідні права на інші матеріали, наприклад, на використання фотографій артиста чи відео за його участю.

Читайте також: MARUV пояснила, чому не підписала контракт та не їде на Євробачення

Пункт "Сплатити штраф у випадку порушення зобов’язань чи завдання збитків" (у розмірі 2 млн грн, який накладається на учасника у разі порушення договору чи завдання збитків) у НСТУ вважають адекватним та прийнятним, адже за порушення правил Євробачення перед Європейською спілкою мовників відповідатиме саме НСТУ, і ця відповідальність також вимірюватиметься штрафами.

Як повідомляв Укрінформ, у фіналі нацвідбору на Євробачення-2019 перемогла співачка Maruv (Ганна Корсун), яка отримала найбільшу кількість балів серед шести конкурсантів. Це викликало скандал, оскільки виконавиця планує гастролі в РФ. Переможниця національного відбору мала підписати договір із Національною суспільною телерадіокомпанією Україною. При цьому співачка висловлювала обурення через деякі пункти цього договору. Зокрема, вона заявляла, що "неузгоджений шпагат із НСТУ на Євробаченні-2019 призведе до штрафу в 2 млн грн". Зрештою НСТУ та команда співачки не дійшли згоди щодо умов контракту, і вона відмовилася їхати на конкурс.

Згодом гурт Freedom-jazz, який посів друге місце у національному відборі на Євробачення-2019, також відмовився від участі в цьому міжнародному пісенному конкурсі. Пізніше і гурт KAZKA, який посів третє місце, відмовився брати участь у Євробаченні-2019.

Водночас член правління НСТУ Олександра Кольцова заявляла, що Україна може не делегувати жодного учасника на пісенний конкурс Євробачення-2019.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-