У Києві дизайнерка презентувала арт-проект, що спростовує міфи про туберкульоз

У Києві дизайнерка презентувала арт-проект, що спростовує міфи про туберкульоз

Укрінформ
Вперше в Україні презентували арт-проект, який спростовує міфи, пов'язані з туберкульозом.

Презентація відбулася в Укрінформі.

“Це мій перший проект, який я хотіла зробити в Україні. Я дізналася про таку проблему, і мені стало дуже тривожно за нашу країну, і я захотіла, щоб держава все-таки звернула увагу на цю проблему. Я закликаю усіх артистів, усіх людей мистецтва теж приєднатися, і створювати свої арт-проекти, щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми ”, - розповіла ініціатор проекту українська дизайнерка Альона Сереброва.

Під час презентації доцент кафедри фтизіатрії та пульмонології НМАПО ім. П. Л. Шупика Наталія Грицова зазначила, що обговорення цієї проблеми говорить про дорослішання суспільства і про те, що люди стають більш духовно розвиненими.

“Вперше в Україні, ми маємо нагоду зібратися і поговорити з приводу події, яка об’єднала українську культурну еліту і фахівців, і присвячена ця подія стигми подолання щодо туберкульозу. Не секрет, що наше суспільство не дуже гарно ставиться до хворої на туберкульоз людини, і тому дискримінація щодо цього існує на всіх ланках. Соціум не дуже обізнаний з різних питань щодо туберкульозу. І дуже приємно, що саме творча особистість порушує це питання, і, на щастя, вона сама не знає цієї проблеми”, - сказала вона.

Грицова додала, що наразі існує проблема того, що люди з діагнозом “туберкульоз” бояться та соромляться говорити про свою хворобу.

“Багато людей говорять, що коли їм оголосили діагноз, то вони відчули почуття сорому. Але ж в чому вони винні? Людям соромно, що про їх хворобу можуть дізнатися сусіди, колеги, роботодавець. Це говорить про “нездорове” суспільство”, - сказала вона.

Грицова зазначила, що Велика Британія розробила протокол про арт-терапію, щодо різних хвороб, від яких на сьогоднішній день страждає суспільство. Вона наголосила, що подібні документи дуже необхідні Україні.

Під час презентації віце-директорка INCURE, співавторка наукових статей з лікування важкохворих пацієнтів з туберкульозом Тетяна Сприсян повідомила, що кожного року туберкульоз вбиває 1,6 млн людей по всьому світу. Зараз Всесвітня організація охорони здоров’я, держави та людство зосередилося на тому, щоб знищити цю хворобу, але, на жаль, тих кроків, які зараз робляться, є недостатньо, зазначила вона. “Усі держави, особливо ті, які найбільше страждають від цієї проблеми, мають розробити нові кроки та методи, для того, щоб боротьба стала більш ефективною”, - сказала вона.

Сприсян зазначила, що великою проблемою залишається своєчасне виявлення хворих, тому що лікування має бути дуже швидке та інтенсивне. За її словами, деякі люди не потрапляють до реєстру хворих на туберкульоз, і через це вони не можуть отримати необхідного їм лікування в Україні.

27 лютого о 18:30 в просторі імерсивної виставки цифрового живопису американського художника Андроїда Джонса «Samskara» в Києві відбудеться показ колекції Альони Серебрової SEREBROVA AW 19/20. Показ відкриє місяць заходів в Україні, присвячених Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, який щорічно проходить 24 березня.

Читайте також: На Сумщині впроваджують проект профілактики ВІЛ-інфекції

Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Як відомо, щодня в Україні від цієї хвороби помирає 11 осіб, а щорічно до 4-х тисяч. Непрямі економічні втрати держави від цього захворювання становлять 312 млрд грн щорічно.

За останні роки Україна стовідсотково забезпечує лікування туберкульозу на державному рівні. Так, в 2018 році на це було виділено 650 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-