В Україні знайшли унікальний могильник з бронзовим казаном римського виробництва

В Україні знайшли унікальний могильник з бронзовим казаном римського виробництва

Фото
Укрінформ
На Вінниччині поблизу с. Побережне археологи виявили могильник та поселення черняхівської культури з посудом римського виробництва.

Про це повідомляє Інститут археології Національної академії наук України.

"Навесні 2018 р. за попередніми повідомленнями місцевих мешканців про знахідки речей римського часу біля с. Побережне (Вінницька обл.) співробітниками відділу археології ранніх слов’ян, НДЦ "Рятівна археологічна служба" ІА НАН України та Національного музею історії України було проведено пошукові дослідження з метою з’ясування археологічного контексту цих знахідок. Під час обстежень встановлено, що речі походили із території могильника та поселення черняхівської культури, які розташовані біля села. Найбільш цікавими виявилася поховання з бронзовою посудиною римського виробництва", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Єгипті знайшли п'ятдесят мумій, яким понад дві тисячі років

Науковці з’ясували, що виявлене поховання було здійснене за обрядом трупоспалення, рештки якого залягали на глибині 0,35—0,6 м і займали площу приблизно 0,8 × 1 м. В ямі на дні стояв цілий бронзовий казан. Під казаном розмішувалося щільне скупчення кальцинованих кісток, фрагментів ліпного посуду та уламків виробів із бронзи. Поруч із основним скупченням виявлено уламки кісток, посудин та інших речей.

Майже весь вцілілий інвентар було складено в ліпний одноручний кухоль (пряжки, фібула, гребінь, окуття, оплавлене скло тощо). Кісток у цій посудині не виявлено. Всі предмети із поховання мають сліди сильної дії вогню, фрагментовані та деформовані.

До складу інвентарю входив бронзовий казан, який зберігся майже повністю за винятком дужки, дві двочастинні пряжки і фібула бронзова підв’язної конструкції з фацетованим корпусом. А також, роговий багатоскладовий тришаровий гребінь, виріб зі скла (можливо кубок), гральний жетон із непрозорого скла, білого кольору. Також були виявлені бронзові окуття кутів дерев’яної дошки для гри, бронзова голка і ліпний посуд.

Комплекс з урахуванням особливостей казана, фібули, пряжок, гребеня датований рубежем ІІІ—IV ст., а найбільш ймовірно початком IV ст.

Унікальне поховання з бронзовою римською посудиною на Поділлі / Фото: iananu.org.ua

Унікальність цього комплексу полягає в тому, що вперше більш ніж за 90 років на території України саме під час археологічних розкопок досліджено поховання з бронзовим казаном типу Хеммоор. Перший такий комплекс в Україні було досліджено біля с. Рудки (Тернопільська обл.) в 1936 р.

Це трупопокладення відноситься до рангу так званих князівських поховань варварів Європи римського часу. Ознаками таких поховань є речі римського походження, вироби з дорогоцінних металів, військові атрибути тощо. В Рудці - це бронзові казан та миска, скляний кубок римського виробництва, срібні шпори та ніж тощо. Існує припущення, що отримати "оригінальні" римські речі варвари могли як військові трофеї або під час служби в підрозділах римської армії. Поховання, виявлене на Вінниччині, містить майже всі елементи представника цього соціального рангу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-