23 лютого: народний календар і астровісник

23 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Між Прохором Охозимом і Харлампієм Весновієм; у кого сьогодні “чумінський празник” і чи знайде спокій місяць у Скорпіоні  

Сьогодні праведної Галини, преподобного Прохора і священномученика Харлампія. Святого Прохора називали Весновієм і Зимоохом. Селяни казали: «На Прохора лютий бушує, але все одно – весну чує». За народними прикметами, якщо 23, 24, 25 лютого іній на деревах, то слід чекати дощ на Мокія Мокрого (24 травня), а це означає, що все літо буде «мокрим». «Прохір – на тепло повернув». «До Прохора стара охала: «Ой, студено!», прийшов Прохір та Влас: «Невже скоро весна у нас?»

У слов’ян святий Харлампій був покровителем худоби і... хвороб, зокрема чуми. Болгари називали цей день «Хараланбей», а македонці – «Чумінден», «Чумінскі празник». Цього дня маржинку кропили освяченою водою, а також пекли спеціальні паляниці, які щедро змащували медом. Ними пригощали подорожніх, щоб «чума наїлась».

Іменинники сьогодні Прохір, Ганна, Галина, Валентина.

19-ий місячний день. Місяць від Терезів надвечір перейде до Скорпіона. Від соціально-позитовного світлого настрою мігруємо в царину тривожного і конфліктного. Декому доведеться обережно проходити повз колючки емоцій. Обов’язково знайдіть джерело натхнення й радості, щоби не потрапити в зону похмурого і песимістичного світосприйняття. В іншому разі сьогоднішній і завтрашній дні будуть пофарбовані у тьмяні кольори. Сни пустопорожні, не варті уваги. Добра прикмета побачити вранці великого кудлатого собаку.    

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1945 році: -21,7, а найтеплішим у 1998 –  +11,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-