Першими жертвами глобального потепління стали щури

Першими жертвами глобального потепління стали щури

Укрінформ
Унаслідок глобального потепління зник перший біологічний вид. Ним став рифовий мозаїчнохвостий щур, який жив в Австралії.

Міністерство довкілля та енергетики Австралії офіційно перевело в групу вимерлих тварин рифового мозаїчнохвостого щура (Melomys rubicola), повідомляє Meduza.

Згідно з офіційним звітом учених, причиною вимирання цього виду стало глобальне потепління, що призвело до підвищення рівня Світового океану.

Перша згадка про мозаїчнохвостих щурів відноситься до 1845 року — тоді їх побачили й описали першовідкривачі невеликого острівця Брэмбл-Кей у північній частині Великого Бар'єрного рифу. Згодом з'ясувалося, що тварини є ендеміками цього острова — і взагалі єдиними ендеміками-ссавцями Великого Бар'єрного рифу.

Читайте також: Помер автор терміну “глобальне потепління”

Наприкінці 1970-х років налічувалося кількасот особин рифових щурів, у 1998 році в рамках першого і єдиного комплексного дослідження їх чисельність була оцінена в кілька десятків. Востаннє тварину бачили в 2009 році місцеві рибалки.

У 2014 році вчені встановили на острові пастки і камери. Кілька тижнів спостережень, включаючи дослідження території, не привели до яких-небудь результатів. Фахівці дійшли  висновку про те, що вид вимер у результаті регулярних затоплень острова, через що площа, придатна для проживання щурів, за десять років скоротилася на 97%. Два роки потому влада офіційно визнали висновки вчених.

Фото Ian Bell / Queensland Government

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-