Календар на всю голову. 17 лютого

Календар на всю голову. 17 лютого

Укрінформ
Цього дня 1904 року в міланському театрі «La Scala» вперше поставили ​​оперу «Мадам Батерфляй», а в 1963 році в Брукліні народився легендарний Майкл Джордан

17 лютого 1201 року в місті Тус, Іран, народився Насир ад-Дін ат-Тусі - перський математик, механік і астроном XIII ст. Учень Камалудіна ібн Юнуса, учений-енциклопедист, автор творів з філософії, географії, музики, оптиці, медицини, мінералогії. Відомо близько 150 трактатів і листів ат-Тусі, з яких двадцять п'ять написані перською, а решта - арабською мовами.

17 лютого 1600 року в Римі на площі Квітів (Campo dei Fiori) після семирічного тюремного ув'язнення був спалений Джордано Бруно - італійський монах-домініканець, єретик і порушник чернечої обітниці.

17 лютого 1673 року в Парижі, Франція, після п'єси «Уявний хворий» («Le malade imaginaire») помер французький актор і драматург Мольєр (справжнє ім'я - Жан Батист Поклен) - знаковий комедіограф XVII ст., творець класичної комедії, один із засновників «Блискучого Театру». Він прославився п'єсами «Смішні жеманніці», «Сганарель, або Уявний рогоносець», «Школа мужів», «Школою дружин», «Любов-цілителька», «Міщанин-шляхтич», «Удаваний хворий», «Тартюф», «Мізантроп» , «Жорж Данден» та ін.

17 лютого 1680 року в місті Амстердам, Нідерланди, помер Ян Сваммердам - голландський натураліст, знаменитий мікроскопіст, анатом і фізіолог, який відкрив червоні кров'яні тіла, крім того, ентомолог і біолог, апіолог. За деякими оцінками, його називають «засновником справжньої науки про комах» або «основоположником анатомії комах».

17 лютого 1818 року лісничий барон Карл Дрез з міста Карлсруе, Німеччина, запатентував «машину для ходьби» - прообраз велосипеда (нині - біговел). По суті це був самокат, забезпечений сідлом і кермом і не мав педалей, сідок повинен був відштовхуватися від землі ногами.

17 лютого 1820 року в місті Верв'е, Бельгія, народився Анрі В'єтан - скрипаль, композитор і педагог, один із засновників національної скрипкової школи.

17 лютого 1827 року в місті Бругг, Швейцарія, помер Йоганн Песталоцці - один з найбільших педагогів-гуманістів кінця XVIII- початку XIX ст., який зробив значний внесок у розвиток педагогічної теорії і практики. Розроблена ним теорія елементарного природосообразного виховання і навчання є не тільки історичним інтересом, але продовжує зберігати актуальність. Він першим висловив думку про необхідність паралельного і гармонійного розвитку всіх задатків людської особистості - інтелектуальної, фізичної, моральної.

Генріх Гейне
Генріх Гейне

17 лютого 1856 року в Парижі, Франція, помер Генріх Гейне - німецький поет, публіцист і критик, який вважається останнім поетом «романтичної епохи» і одночасно її главою. Він зробив розмовну мову здатною до лірики, підняв фейлетон і подорожні нотатки до художньої форми і надав раніше незнайому елегантну легкість німецькій мові. На його вірші писали пісні композитори Франц Шуберт, Роберт Шуман, Ріхард Вагнер, Йоганн Брамс і багато інших.

17 лютого 1865 року в місті Кембридж (Массачусетс, США) помер Джордж Філліпс Бонд - американський астроном. Разом з батьком він виявив в 1848 році восьмий супутник Сатурна «Гіперіон» і крепове кільце Сатурна, здійснив перші успішні експерименти по застосуванню фотографії в астрономії (1847-1851), отримав першу фотографію (дагеротип) зірки Вега (16 липня 1850).

Thomas J. Watson
Томас Вотсон

17 лютого 1874 року в місті Кемпбелл (Нью-Йорк, США) народився Томас Вотсон - американський промисловець, головний виконавчий директор «IBM».

17 лютого 1876 року винахідливий кухар Джуліус Вольф з міста Істпорт, штат Мен, виготовив перші консерви із сардинами.

17 лютого 1891 року в місті Відні, Австрія, помер Теофіл Хансен - архітектор данського походження, відомий своїми неокласичними проектами у Відні і Афінах.

Йосип Сліпий
Йосип Сліпий

17 лютого 1892 року в селі Заздрість, Тернопільська область, народився Йосип Сліпий - видатний український релігійний, громадський і науковий діяч, верховний архієпископ Львівський, митрополит Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви в 1944-1984 рр., кардинал.

17 лютого 1904 року в міланському театрі «La Scala» вперше була поставлена опера «Мадам Батерфляй» («Madama Butterfly») Джакомо Пуччіні на лібретто Луїджі Ілліка і Джузеппе Джакоза за мотивами драми Давида Беласко, яка провалилася. Успіх прийшов в наступній постановці, коли в 1904 році на сцені «Teatro Grande» в місті Брешіа, Ломбардія, головну роль виконала Соломія Крушельницька.

17 лютого 1907 року в місті Адьяр, Індія, народився Генрі Олкотт - засновник і перший президент Теософського суспільства. Він вважається провідною фігурою в сучасній історії ланкійського буддизму. Його діяльність в якості глави Теософського суспільства допомогла відродженню буддизму, і за це його шанують в Шрі-Ланці.

Джеронімо
Джеронімо

17 лютого 1909 року в місті Форт-Сілла (Оклахома, США) помер Джеронімо - легендарний військовий ватажок чірікауа-апачів, який протягом 25 років очолював боротьбу проти вторгнення США на землю свого племені. У 1886 році він був змушений здатися американській армії.

17 лютого 1912 року в місті Клівленді (шт. Огайо, США) народилася Аліса Марія Нортон - американська письменниця-фантаст.

17 лютого 1913 року в Нью-Йорку відкрилася виставка творів живопису, графіки і скульптури сучасного мистецтва, названа в народі Арсенальна виставка (Armory Show). Офіційна назва - Міжнародна виставка сучасного мистецтва (International Exhibition оf Modern Art), яка проходила з 17 лютого по 15 березня 1913 року в приміщенні Арсеналу (Armory) 69 Нью-Йоркського полку Національної гвардії. Пізніше перша виставка авангардного мистецтва була показана в Бостоні і Чикаго та вважалася відправною точкою розвитку сучасного мистецтва в США.

17 лютого 1919 року в Одесі померла Віра Холодна - українська актриса німого кіно.

Алехандро Ходоровський
Алехандро Ходоровський

17 лютого 1930 року в місті Токопілья, Чилі, народився Алехандро Ходоровський - великий мексиканський кінорежисер, сценарист, продюсер, актор, художник, композитор.

17 лютого 1930 року в Києві народися Георгій Якутович - український художник-графік, ілюстратор, майстер ліногравюри, ксилографії та офорту, художник кіно. Заслужений діяч мистецтв, Народний художник, Член-кореспондент Академії мистецтв, професор Академії мистецтв України. Член Національної спілки художників України, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка.

17 лютого 1943 року в селі Старі Вороб'ї , Житомирська область, народилася Раїса Недашківська - українська актриса театру і кіно. Заслужена артистка Української РСР, народна артистка України. Вона знялася в картинах: «Комісар», «Роксолана», «Гадюка», «Помилка Оноре де Бальзака», «Народжена революцією», «Вавилон XX», «Ярослав Мудрий», «Кармелюк», «Феофанія, яка малює смерть», «Молитва про гетьмана Мазепу».

17 лютого 1954 року в місті Бербанк (Каліфорнія, США) народилася Рене Руссо - американська кіноактриса. Вибрана фільмографія: «Афера Томаса Крауна», «Гроші на двох», «Смертельна зброя 3», «Містер Доля», «Стажер», «Бляшаний кубок», «Знайти коротуна», «Твої, мої і наші».

17 лютого 1962 року в результаті шторму в басейні нижньої Ельби на всій території північно-морського узбережжя Німеччини почалася катастрофічна повінь. В одному тільки Гамбурзі загинуло близько 300 осіб, тисячі людей залишилися без даху. Також сильного збитку було завдано Бремені, а острів Краутзанд на кілька днів опинився ізольованим від решти світу.

17 лютого 1962 року в Беверлі-Хіллз (Каліфорнія, США) помер Бруно Вальтер - американський диригент і піаніст німецького походження.

Майкл Джордан
Майкл Джордан

17 лютого 1963 року в Брукліні (Нью-Йорк, США) народився Майкл Джордан - знаменитий американський баскетболіст, дворазовий олімпійський чемпіон, колишній гравець НБА. Він грав на позиції атакуючого захисника. У 1980-х і 1990-х рр. цей спортсмен доклав зусиль для популяризації баскетболу та НБА в усьому світі.

17 лютого 1969 року в Парижі, Франція, помер Мирослав Старицький (справжнє прізвище Старицький, сценічний псевдонім - Міро Скаля) - український оперний і камерний співак (тенор), педагог, музично-громадський діяч.

17 лютого 1970 року в Києві помер Андрій Малишко - український поет, перекладач, літературний критик.

17 лютого 1971 року в місті Донерс-Гроув (Іллінойс, США) народилася Деніз Річардс - американська кіноактриса. Вибрані кіноролі: «І цілого світу замало», «Зоряний десант», «Неймовірне кохання», «Джолін», «Реальна любов» та ін.

17 лютого 1972 року в місті Окленд (Каліфорнія, США) народився Біллі Джо Армстронг - американський співак, гітарист, актор, автор пісень і продюсер панк-рок-групи «Green Day». Він також вокаліст і гітарист в групах «Pinhead Gunpowder», «The Network», «Foxboro Hot Tubs», «Blatz», «The Lookouts», «Goodbye Harry», «Corrupted Morals».

17 лютого 1972 року британська рок-група «Pink Floyd» завершила своє турне по Англії з прем'єрою нової програми «Eclipse», яка через рік перетворилася в їх найвідомішу платівку «The Dark Side Of The Moon».

17 лютого 1972 року «Volkswagen Beetle» обійшов за кількістю випущених машин (15 007 034) знаменитий «Ford Model T» («Бляшанку Лізі») і став наймасовішою машиною в світі. Тільки в 2002 році інша модель «Фольксвагена» - «Golf» - зуміла наздогнати і перегнати «Жука». За чотири покоління «Golf» продані загальним тиражем понад 22 млн штук. В середині 1970-х рр. продажи «жука» почали падати та в 1978 році був зібраний останній європейський «Beetle».

17 лютого 1981 року в Нью-Йорку, США, народилася Періс Гілтон - американська актриса, співачка, фотомодель, дизайнер. Вона - колишня спадкоємиця сімейного бізнесу найбільшої в світі мережі готелів «Hilton Hotels». Популярність їй принесли реаліті-шоу «Просте життя» (2003-2007). У ЗМІ її підносять, в першу чергу, як світську левицю (Socialite, It-girl) і навіть як головну «світську левицю планети».

Телоніус Монк
Телоніус Монк

17 лютого 1982 року в місті Віхокен (Нью-Джерсі, США) помер Телоніус Монк - американський джазовий піаніст і композитор, найбільш відомий, як один з родоначальників бібопа. У своїй творчості він дотримувався оригінального стилю, був авангардистом і примітивістом. Його манера гри була не зовсім характерна для джазу: музика була «рваною». Проте, такі його композиції, як «Round Midnight», «Ruby My Dear», «52nd Street Theme» та інші стали джазовими стандартами і пізніше виконувалися багатьма музикантами.

17 лютого 1982 року в Нью-Йорку, США, помер Лі Страсберг - легендарний американський театральний педагог українського походження, режисер і актор. Він викладав акторську майстерність за системою Станіславського. Студію Лі закінчили багато американських знаменитостей, серед них - Аль Пачіно, Роберт Де Ніро, Дастін Хоффман та ін.

17 лютого 1986 року в місті Охайо (Каліфорнія, США) помер Джідду Крішнамурті - індійський філософ і гуру, який був відомим оратором на філософські та духовні теми. Він неодноразово наголошував на необхідність революції свідомості кожної окремо взятої людини і особливо акцентував на тому, що подібні зміни не можуть бути досягнуті за допомогою зовнішніх сил - будь то релігія, політика або суспільство. Мислитель написав кілька книг: «Перша й остання свобода» ( «The First And The Last Freedom»), «Єдина Революція» ( «The Only Revolution»), «Записники» («Krishnamurti's Notebook»). Крім того, видано велику кількість зборів його бесід і міркувань. Останній публічний виступ Крішнамурті відбувся в січні 1986 року в місті Мадрасі.

17 лютого 1988 року в місті Білгород-Дністровський, Одеська область, народився Василь Ломаченко - український професійний боксер. Чемпіон світу за версією WBO в напівлегкій вазі і в другій напівлегкій вазі. Дворазовий чемпіон Олімпійських ігор (2008, 2012), дворазовий чемпіон світу (2009, 2011), чемпіон Європи (2008), багаторазовий чемпіон України. Заслужений майстер спорту України. Найтитулованіший український боксер.

17 лютого 1991 року в місті Лодзь, Польща, помер Любомир Мацюк - український співак (тенор) і диригент.

17 лютого 1996 року в місті Анже (Мен і Луара, Франція) помер Ерве Базен - французький письменник, учасник руху Опору, президент Гонкурівської академії. Основні твори: «Гадюка в кулаці», «Смерть конячки», «Зведись і йди», «Подружнє життя», «Щасливці з острова Розлуки», «Крик сови», «Анатомія одного розлучення», «Зелений цнрква».

17 лютого 2001 року валлійська група «Manic Street Preachers» («Божевільні вуличні проповідники») виступила на Кубі. Після концерту в Гавані шотландці зустрілися з Фіделем Кастро.

17 лютого 2003 року в Києві помер Петро Лубенський (справжнє прізвище - Афонський) - український письменник, драматург, кіносценарист. Член Національної спілки письменників України (1952). Автор п'єс: «Нескорена полтавчанка», «Соколята», «Пісня над Бугом», «Джеррі в джунглях», «Виноградна історія». Автор сценаріїв до кінофільмів: «Кришталевий кубок», «Перший парубок», «Королева бензоколонки».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-