Календар на всю голову. 16 лютого

Календар на всю голову. 16 лютого

Укрінформ
Цього дня 1909 року в місті Манчестер народився Річард Макдональд, а в 1923 році англійська археологічна експедиція розкрила вхід до гробниці Тутанхамона.  

16 лютого 1222 року в місті Камогава, Японія, народився Нітірен - японський буддистський монах і мислитель, засновник секти Нітірен-cю.

16 лютого 1659 року англієць Ніколас Ванакер виписав перший у світі чек на суму £400 - це був фінансовий документ, який досі зберігається в архіві Національного банку Сполученого Королівства.

16 лютого 1568 року всі жителі Нідерландів, які боролися за незалежність, були засуджені іспанською інквізицією на смерть, винятком були громадяни, названі поіменно в спеціальних списках.

16 лютого 1740 року в місті Салуццо (провінція Кунео, Італія) народився Джамбаттіста Бодоні - італійський видавець, друкар, художник-шрифтовик і гравер, автор сотень шрифтів, з яких приблизно 80 були кириличними. Книговидавець, творець одного з типів класичного шрифту (антиква Бодоні), автор книги «керівництво по друку», що зробила великий вплив на друковану справа в західній Європі.

16 лютого 1751 року перша публікація сентиментальної поезії - «Елегія написана на сільському цвинтарі» («Elegy Written In A Country Church Yard») Томаса Грея. Своєю популярністю вірш, двічі перекладений на російську мову Василем Жуковським, зобов'язаний тому, що в художньо закінченій формі він висловив мотиви і тенденції сентиментальної лірики свого часу.

16 лютого 1829 року у селі Козарі (нині - Івано-Франківська область) народився Ізидор Шараневич - український історик, громадський діяч Галичини, учитель Перемишльської і Львівської гімназій. З 1871 року - доцент, а з 1873 року - професор Львівського університету. Член Академії наук у Кракові, почесний директор Київського університету, багаторічний сеньйор Ставропігійського інституту у Львові. Почесний член товариства «Просвіта».

16 лютого 1829 року у Пассі, Франція, помер Франсуа-Жозеф Госсек - французький композитор, який писав опери, симфонії, хорові роботи і твори для струнного квартету. Він був одним з найбільш плідних французьких композиторів XVIII ст. Писати симфонії і камерну музику автор почав в якості придворного композитора, потім самостійно організовував концерти, однаково успішно проводячи їх, як для «Opéra de Paris», так і для простої публіки. Опублікувавши деякі з власних творів, композитор став одним з передових представників французької революції в музичному мистецтві. Госсек, безумовно, зумів вплинути на музикантів, як професор композиції в консерваторії, однак політична нестабільність, що виникла в результаті зміни уряду, завадила його кар'єрі родоначальника французької симфонії.

16 лютого 1834 року в місті Потсдам, Німеччина, народився Ернст Геккель - видатний німецький натураліст, послідовник Чарльза Дарвіна. Автор термінів «пітекантроп», «філогенез», «онтогенез» і «екологія».

16 лютого 1852 року брати Генрі і Клемент Студебекери в Сайт-Бенді, Індіана, заснували компанію «H. & C.Studebaker» з виробництва колісних фургонів. Брати розгорнулися під час Громадянської війни в США, коли фургони користувалися великим попитом у переселенців на Захід. У 1902 році «Studebaker» переключився на виробництво автомобілів і через рік з'явилася модель «Графорд» з бензиновим двигуном. Починаючи з 1912 року компанія «Studebaker» почала випускати автомобілі під власною маркою. Моделі з 4- і 6-циліндровими двигунами користувалися дуже хорошим попитом. Компанія була одним з найбільших «незалежних» виробників в США.

16 лютого 1867 року в Одесі народилася Єфросинія Зарницька (справжнє прізвище - Азгуріді) - українська актриса, співачка. У 1914-1924 рр. вона жила в Петрограді (нині - Санкт-Петербург), де виступала в українських спектаклях і була причетна до організації та відкриття в 1919 році українського театру імені Т.Г. Шевченка. Актриса входила до складу розпорядників ради театру, пробувала себе в режисурі, активно працювала в напрямку подальшого розширення свого репертуару. У 1918-1919 рр. грала в театрах Одеси та Миколаєва. У 1924 році Зарницька повернулася в Україну і разом зі своїм братом, актором М. Клодницьким, організувала в Миколаївській області самодіяльний театр, якому судилося зіграти важливу роль у піднятті культури місцевого населення.

16 лютого 1874 року в місті Веймар, Німеччина, народилася Марія Гутгайль-Шодер - співачка (драматичне сопрано) - одна з оперних примадон першої чверті ХХ ст.

16 лютого 1877 року в селі Дубківці (нині - Тернопільська область) народився Орест Авдикович - український письменник, педагог, літературознавець. Він друкувався і під псевдонімом Данило Троян. Автор збірок «Поезія і проза», «Нарис однієї доби», «Нетлі», «Метелики», «Демон руїни», «Моя популярність» та інші оповідання».

16 лютого 1892 року на хуторі Костів (нині - Харківська область) народився Гордій Коцюба (справжнє прізвище - Коцегуб) - український письменник. Один із засновників і редакторів журналу «Шляхи мистецтва» (1921-1923). У 1938 році його заарештували органи НКВС і військовий трибунал Харківського військового округу засудив письменника до вищої міри покарання - розстрілу.

16 лютого 1900 року в Лондоні вийшов перший і єдиний роман «Саврола» Вінстона Черчілля. Роман був написаний трьома роками раніше в Індії. Можливо, він і поповнив би плеяду видатних англійських романістів, але в жовтні 1900 року 26-річний Черчілль був обраний членом палати представників від Консервативної партії і почалася неперевершена політична кар'єра майбутнього прем'єр-міністра Великої Британії.

16 лютого 1903 року вперше для пломбування зубів був застосований фарфор.

16 лютого 1907 року в місті Болонья, Італія, помер Джозуе Кардуччі - найзначніший поет Італії XIX ст. Лауреат Нобелівської премії з літератури.

16 лютого 1909 року в місті Манчестер, Англія, народився Річард Макдональд - ресторатор, який разом зі старшим братом Морісом відкрив в 1940 році ресторан швидкого обслуговування, пропонуючи виключно американську кухню. Їх ідею в 1954 році підхопив Рей Крок, створивши всесвітню мережу ресторанів «McDonald's».

17 лютого 1923 року англійська археологічна експедиція, споряджена лордом Карнарвоном і очолювана американцем Говардом Картером, розкрила вхід до гробниці юного фараона Тутанхамона, який помер близько 1327 року до н. е. Тут були знайдені безцінні скарби. Але, схоже, при цьому була пошкоджена таємнича темна сила, яка дрімала багато років. Через 2 місяці помер Карнарвон скаржившись на погане самопочуття, в цей же час в його маєтку, в Англії, померла його собака. Потім близького друга, Джорджа Гоулда, який приїхав до Єгипту, щоб віддати останню шану покійному, буквально через кілька годин після відвідування гробниці звалила лихоманка. Однак Говард Картер, який безпосередньо керував усіма роботами в гробниці, помер в 1939 році.

16 лютого 1933 року в знак протесту проти приходу до влади нацистів письменник Генріх Манн вийшов з Прусської Академії мистецтв (нині - Берлінська академія мистецтв). Незабаром літератора позбавили німецького громадянства і йому довелося емігрувати: спочатку - в Чехію, потім - до Франції. Ізгой жив в Парижі, Ніцці, потім через Іспанію і Португалію перебрався в США де і прожив до самої смерті.

16 лютого 1934 року в селі Стави, Київська область, народився Борис Рогоза - український прозаїк, публіцист.

16 лютого 1935 року в місті Детройт (Мічиган, США) народився Сонні Боно - американський співак, композитор, продюсер. Разом зі своєю дружиною Шер створив популярний в 1960-і роки дует «Sonny & Cher». У першій половині 1970-х рр. пара часто виступала на телебаченні і випустила власне популярне музично-гумористичне телешоу, яке отримало за три сезони 15 премій «Emmy». Після розлучення подружжя в 1974 році дует розпався. Сонні Боно став політиком, мером міста Палм-Спрінгс, Каліфорнія, членом Палати представників США, а Шер - популярною соло-співачкою і кіноактрисою, яка отримала 1988 році премію «Oscar» за роль в картины «Влада місяця».

16 лютого 1936 роки після майже п'яти років репетицій у МХАТі відбулася прем'єра п'єси «Кабала святош» («Мольєр») Михайла Булгакова. Хоча перший показ пройшов з величезним успіхом, постановку заборонили після статті в газеті «Правда» «Зовнішній блиск і фальшивий зміст».

16 лютого 1937 року хімік-дослідник з центральної лабораторії фірми «E.I. du Pont de Nemours and Company» в місті Вілмінгтон, США,  Г'юм Карозерс отримав патент на свій винахід штучної тканини, яку ми зараз називаємо «нейлон». Існує версія, що цей термін походить від назв міст Нью-Йорк і Лондон (NYLON = New York + London).

16 лютого 1939 року в селі Старі Василішки (нині - Білорусь) народився Чеслав Немен (власне: Чеслав Виджицький) - польський музикант, композитор і співак. Він відомий, як найяскравіший представник європейського прогресив-року, виконавець духовної поезії (багато склав музики на вірші Ципріана Норвіда). Ім'я користувача взяв в честь річки Неман, на якій жив в дитинстві.

16 лютого 1939 року в концтаборі міста Бухенвальд, Німеччина, загинув Юра Зойфер - австрійський драматург родом з українських євреїв, поет, журналіст. Творча спадщина автора невелика: збірка «Вірші та репортажі», неопублікований роман «Так вмерла одна партія» (уривки публікувалися в нелегальній комуністичній газеті «Фольксштіммі»). У 1947 роки побачила світ книга «Від раю до загибелі світу» - збірник п'єс в жанрі «маленької драми». Театр-студія «Арабески» (Харків) має в своєму репертуарі п'єсу «Радіошансон - вісім історій про Юру Зойфера» (2007, тексти Сергія Жадана, музика - «Kharkiv Klezmer Band»).

16 лютого 1941 року в селі В'ятське, Хабаровський край, народився Кім Чен Ір - корейський державний, партійний і військовий діяч, Великий Керівник Корейської Народно-Демократичної Республіки, Генеральний секретар Трудової партії Кореї, Верховний головнокомандувач Корейської народної армії, Голова Державного комітету оборони КНДР, син Великого Вождя Кім Ір Сена. Генералісимус КНДР (2012, посмертно). Чотири рази Герой КНДР.

16 лютого 1945 року експедиційні війська США почали операцію по захопленню острова Іото (Іодзіма) в Тихому океані. У битві за острів  21-тисячний японський контингент місяць стримував 100-тисячну американську армаду.

16 лютого 1948 року американський астроном Джерард Койпер відкрив Міранду - супутник Урана, найближчий до цієї планети. Діаметр Міранди всього 472 км.

16 лютого 1954 року в місті Данфермлін, Шотландія, народився Іен Бенкс - письменник. За надзвичайність прози його долучили до «авангарду зухвалих прозаїків сучасної Великої Британії». У 2008 році ім'я літератора було внесено до списку газети «The Times» - «50 кращих письменників Великої Британії». Британські літературні критики дали йому прізвисько «Тарантіно від літератури». У бестселері значилися його книги «Осина фабрика», «Прогулянка по склу», «Міст», «Пісня каменю», Крутий узвіз до Гарбадейла» та ін.

16 лютого 1958 року в місті Ньюарк (Нью-Джерсі, США) народився Айс-Ті (Ice-T) - американський репер, вокаліст треш-метал-групи «Body Count». Актор, сценарист, продюсер, режисер, оператор. Володар нагород «Grammy» і «NAACP Image Award». В кінці 1980-х рр. поряд з Ice Cube він став відомий, як зачинатель гангста-репу. Широку акторську популярність йому принесла роль детектива Одафіна Тотуоли в серіалі «Закон і порядок: Спеціальний корпус». Вибрана фільмографія - «У вогні», «Годинниковий механізм», «Злодій завжди злодій», «Круті стволи» та ін.

16 лютого 1961 року в місті Каллеркотс, Англія, народився Енді Тейлор - гітарист і співак популярної британської групи «Duran Duran». У 1986 році він випустив дебютний сольний альбом «Thunder», який потрапив в чарти (№46 в «Billboard 200»), але швидко з них випав. У 1990 році у соліста вийшов другий альбом «Dangerous». Пізніше Тейлор знову возз'єднався з групою «Power Station», щоб записати альбом «Living In Fear» (1996). У 2001-2006 рр. гітарист повертався в «Duran Duran».

16 лютого 1968 року в місті Гейлівіль, США, з'явилася перша телефонна служба порятунку - 911. У 1972 році Федеральна комісія США із зв'язку (FCC) рекомендувала почати використовувати номер 911 по всій країні, однак цей спосіб виклику екстренної допомоги почали вживати тільки в кінці 1980-х років. У Канаді номер 911 почали використовувати в 1972 році, також поширюючи його дію на території своєї країни, що фактично додало 911 міжнародний статус.

16 лютого 1968 року в Нью-Йорку, США, помер Євген Маланюк - український письменник, культуролог-енциклопедист, публіцист, літературний критик, громадський діяч, сотник Армії УНР.

16 лютого 1968 року в Києві помер Олександр Хвостенко-Хвостов - український художник-авангардист (конструктивіст), дизайнер, театральний декоратор, один з основоположників української сценографії. Народний художник.

16 лютого 1978 року в Чикаго (Іллінойс, США) була створена перша комп'ютерна дошка оголошень - «BBS». Це був спосіб спілкування користувачів комп'ютерів через комутованну телефонну мережу. Спочатку «BBS» мали різні фірми і доступ до майданчика був платним. Незабаром їх стали відкривати і приватні особи.

16 лютого 1983 року в Києві померла Наталія Кандиба - українська актриса, майстер літературного читання і дублювання.

16 лютого 1984 року Майкл Джексон отримав 8 статуеток «Grammy» за свій феноменальний альбом «Трилер».

16 лютого 1989 року Брюс Спрінгстін з альбомом «Born In The USA» на тиждень очолив список найпопулярніших платівок у Великій Британії. Це була тільки проба: у липні цей же альбом затримався на вершині 4 тижні. Тим часом в США на три тижні перше місце зайняв Джордж Майкл з піснею «Careless Whisper», хоча тут вона була піднесена як творчість дуету «Wham!».

16 лютого 1991 року в сьомий раз британський список найпопулярніших альбомів очолила група «Queen» з новою роботою «Innuendo».

16 лютого 1991 року у Львівському театрі опери та балету відбулася Галицька Асамблея, так називалася об'єднана сесія Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад народних депутатів. Галицька Асамблея окреслила форми взаємодії і співпраці органів влади суміжних областей, способи вироблення спільної політики і синхронізації дій щодо вирішення спільних проблем. Друга асамблея, яка відбулася 5 вересня 1991 року в Тернополі, прийняла рішення, на виконання якого створили робочу групу з питань розробки законопроектів про організацію виконавчої влади та місцевого самоврядування.

16 лютого 1992 року в місті Массачусетс, США, помер Олександр Оглоблин (справжнє прізвище - Мезько) - український історик, історіограф, археограф, педагог, політичний діяч, автор близько 1000 наукових праць. Голова Київської міської управи (бургомістр) в Райхскомісаріаті Україна. З 1944 року - в еміграції. Серед його учнів був сучасний канадський історик Орест Субтельний.

16 лютого 2011 року в місті Вільнюс, Литва, помер Юстінас Марцінкявічюс - литовський поет, прозаїк, драматург.

16 лютого 2011 року у Львові помер Богдан Когут - український письменник, політв'язень, член ОУН, Член Спілки письменників України, Товариства політичних в'язнів і репресованих. Лауреат літературної премії імені Богдана Лепкого.

16 лютого 2015 року в Манхеттені, Нью-Йорк, померла Леслі Гор - американська співачка, автор пісень, актриса і активістка. Всесвітню популярність їй приніс в 1963 році дебютний реліз, сингл «It's My Party» (№1 U.S., №9 UK), записаний 16-річною дебютанткою разом з продюсером Квінсі Джонсом. У 2005 році в одному з інтерв'ю вона зізналася, що є лесбіянкою і вже 23 роки живе разом зі своєю партнеркою, дизайнером ювелірних виробів Лоїс Сассон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-