Український культурний фонд виділить 640 мільйонів на кіно і освіту

Український культурний фонд виділить 640 мільйонів на кіно і освіту

Укрінформ
Український культурний фонд цього року буде підтримувати п’ять напрямків, на які передбачено понад 640 млн грн.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла виконавча директорка структури Юлія Федів на полях Берлінале.

«У понеділок ми оголосили конкурс на 5 напрямків. Бюджет фонду цього року – 641 млн грн на підтримку проектів в усіх секторах культури та мистецтва, з них на підтримку проектів кіно – 400 млн, адже аудіовізуальний сектор найбільш затратний», –  пояснила Федів.

Зокрема, Фонд буде підтримувати розробку сценаріїв.

Велика увага буде надаватися підтримці освітніх проектів. За словами виконавчої директорки, кошти є, але середовище, яке може їх використовувати на якісному рівні, «дуже вузьке». Отже є потреба у формуванні нового покоління, підвищенні кваліфікації всіх категорій фахівців – і сценаристів, і продюсерів, і режисерів. Федів сподівається на те, що будуть розроблятися спільні тренінгові програми між українськими та іноземними профільними вишами, проводитись спільні освітні проекти в сфері аудіовізуального мистецтва.

Читайте також: Держкіно провело низку зустрічей і заходів на Berlinale

Як і Держкіно, Фонд буде підтримувати продакшен і постпродакшен телепродукту, а також ігрового, неігрового та анімаційного кіно. «Сподіваємося, що на кінець року побачимо кілька прем»єр – як суто українських, так і в ко-продукції», – говорить Федів.

Окрім того, Український культурний фонд продовжуватиме просування українського аудіовізуального сектору на міжнародній арені та в самій Україні, підтримку українських фестивалей, щоби вони запрошували до себе гостей із-за кордону; а також українських стендів на міжнародних фестивалях та кіноринках.

Фонд фінансово долучився до створення українського стенду на Берлінале, надавши грант в розмірі 800 тис грн. «Не соромно за витрачені кошти, насправді якісний стенд, притягує увагу, дуже успішний кейс в історії українського кіно», – оцінила результат Юлія Федів.

Читайте також: #UkraineIsYourDestination – на Берлінале відкрився Український стенд

Стенд став місцем зустрічей та переговорів фахівців. Зокрема, в Берліні присутні цього року понад 70 українських продюсерів, які вели перемовини з іноземними партнерами. На переконання виконавчої директорки Українського культурного фонду, було би чудово створювати спільні фонди, наприклад, українсько-німецький, або українсько-французький для підтримки ко-продукції між Україною та сильними країнами, вже визнаними на міжнародних кіноринках.

Федів також висловила сподівання, що спільна діяльність Українського культурного фонду, Мінкультури та Держкіно сприятиме тому, що наступного року Україна представить на Берлінале не одну прем’єру, а кілька ко-продукцій та фільмів суто вітчизняного виробництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-