У Києві відкрилась виставка на честь 90-річчя створення ОУН

У Києві відкрилась виставка на честь 90-річчя створення ОУН

Фото
Укрінформ
Захист своєї держави і боротьба за Україну були головним завданням для Організації Українських Націоналістів. І ОУН та її провідники реабілітовані законом, тож відновлення пам’яті про них є прямим завданням уряду.

На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко під час відкриття виставки "Зродились ми великої години", присвяченої 90-річчю створення ОУН, в Національному музеї історії України.

Виставка "Зродились ми великої години" до 90-ліття створення ОУН / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

“Київ завжди повинен бути готовий до оборони, наступу і перемоги. І тоді він буде сильний, суверенний і незалежний. Це сповідувала всю свою історію, яка триває і дотепер, Організація Українських Націоналістів та її провідники. І зараз чесне ім’я ОУН, чесне ім’я Степана Бандери, і бандерівського руху взагалі, відновлені”, – сказав Кириленко.

Читайте також: У Тернополі показали архівні документи з підпільних друкарень ОУН

Він зазначив, що закон, ухвалений парламентом у 2015 році, реабілітував усіх борців за державну незалежність України та всі організації, в тому числі Українську Військову Організацію (ОУН). “Ніхто не має права зневажати їхню боротьбу, а навпаки — ми повинні її вивчати і шанувати”, – додав віце-прем’єр-міністр.

“Бо завдання захисту своєї держави і боротьби за заможну і потужну Україну з порядку денного не знімається і тепер. А це було головне питання порядку денного ОУН, УПА і всієї їхньої боротьби. І те, що зараз наші українські Збройні сили мають гімн, який був гімном ОУН – “Зродились ми великої години”, – говорить саме за себе”, - підкреслив Кириленко.

Він нагадав, що в Україні створений Інститут національної пам’яті – урядовий орган, який на державному рівні реалізовує політику національної пам’яті — “такої, яка не повинна залишати жодної шпарини брехливій російській пропаганді”.

Читайте також: Сильна націоналістична партія – вкрай необхідна. Але при чому тут ОУН?

“Це тепер урядова політика. Відновлення пам’яті і поваги про ОУН — це також і пряме завдання уряду. Це — наша політика, це коаліційна угода, це тепер порядок денний держави і державної політики. Це те, до чого ми довго йшли навіть і у часи відновленої незалежності”, – сказав урядовець.

На виставці представлені унікальні експонати – особисті речі видатних діячів ОУН 1920-1940-х рр. Серед них – вінчальне свідоцтво, рукописи та особистий блокнот голови проводу ОУН Євгена Коновальця. Вперше демонструються особисті речі видатних учасників українського національно-визвольного руху, а також документи осіб, які створили організацію, світлини і періодичні видання.

Організаторами виставки виступили Національний музей історії України та Фундація імені Олега Ольжича за участі Музею становлення української нації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-