У день пам’яті Героїв Крут в Україні відбулася прем’єра фільму

У день пам’яті Героїв Крут в Україні відбулася прем’єра фільму "Крути 1918"

Фото
Укрінформ
Прем’єра фільму "Крути 1918" відбулася 29 січня в столичному кінотеатрі “Київ”. Показ засвідчив увагу преси і громадськості, фільм викликав вир емоцій.

Це відзначили учасники прес-конференції, що відбулася після перегляду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні урочиста прем’єра — в день річниці самого бою під Крутами. В прокат фільм виходить 7 лютого. І я дуже радий бачити таку увагу до фільму. Незважаючи на те, що українське кіно в останні роки вийшло з темряви і опинилося у фокусі новин і суспільного життя, все ж така увага є винятковою! І велику роль у цьому відіграє тема самого фільму”, - підкреслив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Допрем'єрний показ фільму "Крути 1918"

За його словами, робити в сьогоднішніх умовах історичне кіно — це непросто, але це дуже важлива місія, зокрема й через те, що історія крутян неймовірно схожа на ті події, які сьогодні відбуваються в нашому житті.

Водночас Іллєнко закликав не сприймати цей фільм як підручник історії.

“Це — художній фільм, де присутні авторські думки, які не стовідсотково відображають все, що було задокументовано. Є політ фантазії, але все це ґрунтується на реальних подіях. Кінематограф покликаний формувати міфи в хорошому сенсі цього слова. Я дуже хочу, щоб фільм впорався з цією задачею, а для цього треба, щоб його подивилося якнайбільше людей. Саме тому ми з нетерпінням чекаємо результату першого вікенду”, - сказав він.

Відповідаючи на запитання журналістів, Іллєнко зазначив, що Держкіно вклало 25 млн 941 тис. гривень у виробництво фільму, і це половина загальної вартості його виробництва.

Він також зазначив, що сподівається на можливий прокат фільму за кордоном.

“Для цього, очевидно, треба зробити міжнародну версію, де на початку додати трохи більше ввідних даних про історичний контекст. Тому що фільм розрахований на українського глядача, який більше знає, хоча би загальних фактів, про історію України. Але для іноземців потрібна додаткова інформація. Це цілком можливо зробити”, - запевнив голова Держкіно.

Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко, своєю чергою, подякував знімальній групі і всім залученим до творення фільму. “Це — грандіозна робота. Надзвичайно важливо, - особливо сьогодні, в умовах затягування війни з Росією, - піднімати ці сторінки історії, показувати їх, аналізувати і згадувати, що все це вже було - і ми впораємося, ми сильні”, - сказав він.

Біденко також наперед подякував українським глядачам, які прийдуть подивитися фільм, підтримати українське кіно, його акторів, режисерів. “Тому що українському кіно бути, такому класному, цікавому, такому, що надихає”, - підкреслив він.

Режисер і автор сценарію стрічки Олексій Шапарєв сказав, що втішений реакцією залу: “Дуже важливо було для мене, щоб після того, як глядач подивиться фільм, він вийшов із залу не пустим, щоб були емоції, думки”.

Водночас автор сценарію Костянтин Коновалов особливо наголосив, що історія Крут і фільм "Крути 1918" - це не історія поразки, а історія перемоги.

“У крутян було завдання — протриматися з ранку до вечора, утримати позиції. Вони з цим завдання впоралися, хоча й зазнали великих втрат. І я хотів би, щоб усі зрозуміли, що це — історія української перемоги”, - зазначив він.

Читайте також: У Києві пройшов смолоскипний марш пам’яті Героїв Крут

Як повідомлялося, Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

Водночас 27 студентів та гімназистів, які охороняли станцію Крути, потрапили у полон і були розстріляні більшовиками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-