Біля КМДА триває мітинг на захист Будинку актора

Біля КМДА триває мітинг на захист Будинку актора

Фото
Укрінформ
Під будівлею Київської міської державної адміністрації у понеділок 28 січня незалежні творчі колективи та митці Києва проводять громадський мітинг на захист Будинку актора та інших столичних закладів культури.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Активісти вимагають від київських чиновників не допустити перетворення культурних закладів столиці на комерційні об'єкти.

Учасники акції тримають плакати: “Не дамо знищити унікальне творіння архітектора Городецького”, “Save Будинок актора”, “Не дамо знищити Будинок актора”, “Кияни за Будинок актора”.

Зокрема, на сайті Київської міської ради зареєстрована петиція “Будинку Актора бути! Збережемо осередок культури та мистецтва в історичному центрі Києва!”, яка зібрала 707 підписів з 10 тисяч необхідних для розгляду міською владою.

У петиції зазначається, що творча життєдіяльність Будинку Актора під серйозною загрозою ще з квітня 2019 року. “Прикриваючись, на перший погляд, доброю справою реставрації колишньої Караїмської кенаси, де нині працює Будинок актора, київська влада розпочинає на цьому місці будівництво комерційного об’єкту начебто культурного спрямування”, –  йдеться у петиції.

Автори петиції переконані, що ця будівля є історичним надбанням української культури і має діяти далі як творча одиниця "у структурі майбутнього новозбудованого концертно-виставкового закладу".

Як повідомлялось, у КМДА запевнили, що Пам’ятка архітектури національного значення, що на вул. Ярославів Вал, 7 (Кенаса Караїмська) потребує реставрації. А торгові центри, офіси та будь-які інші багатоповерхівки тут не з’являться.

Відповідно до звіту експертної організації від березня 2018 року, стан кенаси непридатний для подальшої експлуатації, тому вона потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт. Саме у зв’язку із цим балансоутримувач – Департамент культури – того ж місяця минулого року оголосив тендер на розробку проекту ремонтно-реставраційних робіт. "Перебудови, надбудови чи то прибудови, торгового чи офісного центру тощо – тут не буде! Кенаса є пам’яткою, а на пам’ятках культурної спадщини можуть виконуватись виключно реставраційні, консерваційні та ремонтні роботи», – зазначили у КМДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-