"Шедеври сучасної хореографії" Іржі Кіліана вперше покажуть у Києві

Укрінформ
В Україні представлять постановки відомого чеського хореографа Іржі Кіліана. Їх виконає трупа Тбіліського театру опери і балету під керівництвом Ніни Ананіашвілі 13 і 14 лютого в МЦКМ "Жовтневий палац".

Як повідомляють організатори, Іржі Кіліана по праву вважають найважливішою фігурою європейського сучасного танцю кінця XX століття.

В української публіки буде можливість побачити його три одноактні балети з «Чорно-білої програми». Серед них – “Шість танців” та “Маленька смерть” на музику Моцарта і “Ангели, що впали” в супроводі барабанної композиції Стівена Райха.

Читайте також: До Нацопери хочуть повернути україномовні вистави

"Ми назвали цей проект "Шедеври сучасної хореографії", тому що це справді шедеври, це ті постановки, які сьогодні вже вважаються класикою сучасного балету. Неможливо повірити в те, що в Україні ще ніхто й ніколи не показував балети Іржі Кіліана. Ними ось уже 30 років насолоджуються глядачі по всьому світу, вони входять до репертуару провідних театрів, а ми все ще немов за культурною "залізною завісою". Але в цьому є і великий позитив, адже побачити балети Кіліана вперше – це справжнє естетичне задоволення”, – говорить балетна продюсерка Олена Матвієнко.

Крім постановок Іржі Кіліана, до програми концерту також увійшов балет молодого хореографа, учня Іржі Кіліана Меді Валєрські “Маленька церемонія”, в якій звучать композиції Моцарта, Беліни, Роджерса, Гарта та Вівальді.

Читайте також: Харківський оперний театр увійшов до міжнародної організації Opera Europa

Іржі Кіліан – чеський танцівник і хореограф, який отримав всесвітнє визнання завдяки своїй діяльності в Нідерландському театрі танцю (NDT). Його особливий фірмовий стиль вийшов за межі класичного танцю.         

У середині 1980-х років Кіліан почав ставити переважно абстрактні опуси. Постановки, які він створив у той час, отримали широке міжнародне визнання і згодом були об'єднані у програму «Чорно-білі балети». До неї увійшло сім постановок, три з яких покажуть в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-