Супрун виклала дослідження, що спростовує міф про чорну ікру

Супрун виклала дослідження, що спростовує міф про чорну ікру

Укрінформ
В Україні та світі поширеною є думка про виключну користь чорної ікри для здоров’я. Проте не варто забувати, що осетрові риби нині перебувають на межі виживання.

Про це написала у Facebook в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

"Стосовно чорної ікри варто пам’ятати важливу річ — це продукт, який отримується з дуже рідкісних осетрових риб, які наразі знаходяться на межі вимирання. На прохання WWF в Україні (Всесвітній фонд природи) розповідаємо про це більш докладно", - йдеться у дописі.

Зазначається, що вилов осетрових заборонено у всіх країнах Причорномор’я. В Україні також усі види осетрових — стерлядь, білуга, російський осетр та інші — занесені до Червоної книги. Головною загрозою для осетрів є браконьєрський вилов цієї риби, головним чином заради їхньої ікри.

Більшість корисних властивостей чорної ікри обумовлені вмістом вітамінів, макро- та мікроелементів, незамінних амінокислот та ненасичених жирних кислот (https://goo.gl/74ZbrT). Але існують продукти, які не поступаються своїми корисними властивостями чорній ікрі, втім зовсім не ставлять під загрозу зникнення цілого виду риб.

Наприклад, ікра лососевих риб (червона ікра), а також ікра лобаня та минтая мають схожий вміст білків і незамінних амінокислот. За вмістом заліза та фосфору червона ікра майже не поступається чорній, а за вмістом кальцію та магнію навіть переважає.

Читайте також: Український виробник маркував данську червону ікру як “Камчатка” та “Сахалин”

Також червона ікра нічим не поступається чорній і за вмістом вітамінів. М’ясо деяких риб (наприклад, тунця), а також печінка тваринного походження містить набагато більше вітаміну А. Щодо вітаміну Е, то його можна знайти в достатній кількості в соняшниковій олії.

Вміст білків є значним і в інших рибних продуктах — м’ясі та печінці, навіть в консервованому вигляді.

Тому не обов’язково споживати саме чорну ікру. Поживні вітаміни, мікроелементи та жири, які вона містить, можна знайти і в інших продуктах. Ось хороше дослідження, що спростовує міф про виняткову цілющість чорної ікри: https://goo.gl/6w41M5.

"Якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то обирати варто ікру перевірених виробників, з відповідним маркуванням на пакуванні. Адже є місця для розведення осетрових, де їх вирощують спеціально. Пам’ятайте, що купуючи неперевірену ікру чи м’ясо осетрових, ви робите свій внесок в їхнє знищення", - наголошується в дописі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-