19 січня: народний календар і астровісник

19 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Богоявлення; навіщо українці змащували свяченою водою вуха і очі, хто має вимерзнути на морозі та куди переходить сонце

Сьогодні Святе Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа або, як кажуть в народі – Водохреща, Йордан. Свято належить до числа дванадесятих, тобто головних церковних свят, й ним завершується Різдвяно-новорічний цикл. Подія присвячена хрещенню у водах річки Йордан Ісуса Христа, яке здійснив пророк Іоанн Хреститель. З огляду на це, всі ключові обрядодії на Водохрещу були пов’язані з водою. Зранку обов’язково йшли до церкви, де після святкового богослужіння відбувалося урочисте водосвяття, яке називали великим. За традицією досить часто воду освячували просто неба, на берегах водоймищ: річок, озер. На льоду вирубували ополонку у вигляді великого хреста, куди священик занурював хрест. Одразу після освячення воду пили та вмивалися нею. Дехто й купався, аби потім протягом року не хворіти. Сім ранків поспіль Богоявленською водою треба було змащувати вуха – «щоб добре чули», очі – «щоб добре бачили» та лоба – «щоби мудрою була голова». Посвячену на Водохреща воду вважали своєрідною панацеєю від багатьох недуг; нею також освячували будівлі, тварин, збіжжя тощо. Після Водохреща жінки тиждень намагалися не полоскати у воді білизни – адже священик, під час обряду освячення води, занурював у неї хрест, а нечиста сила, яка боїться хреста як вогню, вискакувала з ополонок на лід. Там чорти сиділи, ловлячи дрижаків і тільки й чекали, коли з’являться жінки з брудною білизною. Тоді вони хутко плигали в білизну і як по драбині спускалися в воду. Тож прати одразу після Водохреща було не бажано –  нечиста сила мала добре «вимерзнути» на морозі. Але все одно: Богоявлення було одним із тих християнських свят, в якому найменше, аніж в інших, присутні язичницькі нашарування.

Прикмети такі: «на Водохреща день теплий – буде хліб темний», «під час освячення води йде сніг – добре роїтимуться бджоли й колоситимуться хліба».

Нині 14-15-ий місячні дні. Місяць у Раку, а Сонце останній день знаходиться в секторі Козерога. Завтра переходитиме до сектора Водолія. Дуже неспокійний в енергетичному і психологічному планах день. «Тональність» космічного тла зазнаватиме змін, що позначиться на нашому настрої і самопочутті. На перший план виступає інстинкт самозбереження, товариськість знижується. Не варто вживати сильні аромати, перенапружувати зір, часто дивитися в дзеркало і ексцентрично поводитись. Час віщих снів і одкровень; вживайте грубу, гостро-гарячу їжу. Енергетичний центр – кишківник, камінь дня – загадковий гіацинт.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-