У Ясінях відзначили 100-річчя Гуцульської Республіки

У Ясінях відзначили 100-річчя Гуцульської Республіки

Укрінформ
У селищі Ясіня Рахівського району на Закарпатті відбулися урочисті заходи з нагоди 100-ї річниці утворення Гуцульської Республіки. На віче зібралися гуцульські товариства з різних куточків України та з Румунії.

Про це повідомляє прес-служба голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

“У неділю, 13 січня, у смт Ясіня на Рахівщині відбулися урочисті заходи з нагоди 100-ї річниці утворення Гуцульської Республіки. У центрі селища на площі імені Героїв Гуцульської Республіки біля пам’ятника її Президенту Степану Клочураку відбулося велелюдне Віче. Для участі у заході прибули керівники області, Рахівського району, представники гуцульських товариств із різних куточків України та сусідньої Румунії”, – йдеться у повідомленні.

"Століття – достатньо великий термін, щоб оцінити значущість історичної події", – сказав на заході Геннадій Москаль. 

Читайте також: На Закарпатті обрали кращих виноробів

Також голова Закарпатської ОДА наголосив: “Уже той факт, що через сто років ми зібралися в Ясінях, щоб відзначити події Гуцульської Республіки, свідчить про її особливе місце в історії визвольних змагань закарпатських українців. Це була перша спроба гуцулів Закарпаття заявити, що по той бік Карпат також живуть українці, які готові до державного життя. Так, Гуцульська республіка проіснувала недовго, але вона переродила свідомість багатьох людей. Маленька новостворена держава закарпатських гуцулів у 1919 році першою із закарпатських земель проголосила принцип возз’єднання Закарпаття з Україною”.

У межах святкування в Ясінях презентували книгу спогадів Степана Клочурака «До волі». Її передадуть у всі бібліотеки області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-