12 січня: народний календар і астровісник

12 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святої Анісії; хто скрутиться калачиком, а хто витягнеться та про що розповість павич   

Цього дня Церква вшановує пам’ять мучениці Анісії, яка жила в грецьких Салоніках на межі 3 – 4 ст. Народилася вона в християнській родині,  але рано осиротіла. Дівчина отримала значний спадок, який, тим не менш, роздала бідним. Вона була ревною християнкою, всіляко допомагала нужденним, вела благочестиве життя. Якось Анісія йшла на християнське богослужіння. Дорогою її перестрів римський воїн і почав переконувати дівчину полишити християнство, натомість піти до язичницького храму й вклонитися поганським богам. Анісія ввічливо відмовилася, натомість юнак грубо зірвав з її голови плат (великий шмат матерії, яким жінки покривали собі голову і прикривали частину обличчя). Тоді Анісія плюнула просто в обличчя римського воїна і щосили його відштовхнула. Той, не довго думаючи, вихопив меча і вбив дівчину. Згодом її скривавлене тіло співвітчизники урочисто поховали. Нині мощі святої знаходяться в срібній ракі в базиліці Святого Димитрія в Салоніках. Анісії молилися, коли болів шлунок. А ще цього дня наші пращури спостерігали за чотирилапим другом: якщо пес згортається по-котячому «калачиком» - на мороз, а витягується, розкидає лапи – на відлигу.

Іменинники сьогодні Онися, Феодора, Марія.

7-8-ий місячні дні. Від Риб місяць перестрибнув до неспокійного Овна. Символ цієї місячної доби – павич. Голос нікудишній, зате хвіст прекрасний… Загалом позитивний і дієвий день, але його енергія спрямована всередину. Жодних важливих справ і поспіху! Корисною буде профілактика міжреберної невралгії та стенокардії. Цього дня зростає небезпека харчових отруєнь, тож будьте уважними. Відвідини салону краси, перукарні – саме на часі. А Близнюки мають купити піжаму. Одну на двох.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1950 році – -26,9, а найтеплішим у 2005 –  +9,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-