У Тернополі встановили 20-метровий рухомий вертеп

У Тернополі встановили 20-метровий рухомий вертеп

Укрінформ
Традиційно до Різдва у церкві святого апостола Петра в Тернополі облаштували шопку. Цього року її розміри сягнули 50 метрів у ширину та 20 метрів у висоту.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щороку ми додаємо до шопки щось нове. Цього разу оновили фон із зображенням Вифлиєма та додали кілька нових фігур. Нам приємно, що ця шопка є окрасою нашого храму, куди на молитву і оглядини такого рухомого вертепу приїжджають дуже багато вірян з інших міст», – сказав кореспонденту агентства настоятель храму отець Юстиніан.

Читайте також: Різдво на Тернопільщині: від рекордної коляди – до свята фольклору

Шопка у тернопільському храмі святого апостола Петра має форму діорами. Вона розташована вздовж однієї зі стін церкви і височить аж під купол.

У ній можна побачити ясла зі Святим дитятком, фігури Марії, Йосипа та інших біблійних персонажів. Також тут змайстрували ціле селище на пагорбах із хатками, храмом, мешканцями, різними птахами й худобою.

Особливу увагу відвідувачів церкви привертають рухомі елементи шопки. Це фігури святих Франциска, Володимира, Ольги, Митрополита Андрея Шептицького і Йосипа Сліпого. Вони ходять навколо Ісуса і віддають йому уклін.

Читайте також: Майстриня з Тернопільщини прикрасила ялинку власноруч розписаними іграшками

Цікаво, що складні механізми конструкції спонукають рухатися не тільки біблійних персонажів. Також у вертепі б’є годинник, «ангели» прорубують у лісі дорогу, кивають головами тварини, плаває кораблик, засвічуютьcя і згасають зорі та дзюркотить вода, падаючи на колесо водяного млина.

Щороку шопку у Тернополі готують щонайменше двадцять монахів, а за всі рухомі елементи виготовляє отець Косьма.

Як повідомляло агентство, тернопільську шопку у церкві святого Петра занесено до Книги рекордів України. Її встановлюють вже тринадцятий рік поспіль.

Фото: galas.te.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-