Німеччина повернула Україні картину Васильківського, вивезену під час Другої світової

Німеччина повернула Україні картину Васильківського, вивезену під час Другої світової

Укрінформ
Картина видатного українського митця другої половини ХІХ — початку ХХ століть Сергія Васильківського "Етюд з будинком" повернулася з Німеччини до Харківського художнього музею.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла директор музею, заслужений працівник культури України Валентина Мизгіна.

"Передавання картини співробітникам музею відбулося напередодні за участю представників німецької сторони в Міністерстві культури в Києві, а сьогодні картина вже вдома — у Харківському художньому музеї, і 26 грудня буде представлена цінителям у відкритому доступі", — відзначила Мизгіна.

За її словами, картина "Етюд з будинком" під час Другої світової війни була вивезена до Німеччини. "Наприкінці 2016 року ми отримали офіційне повідомлення з Берліна про те, що на аукціоні продана картина, яка може належати музею. Виявляється, до правоохоронних органів Німеччини звернувся покупець картини, який висловив сумнів щодо її автентичності. Йдеться про картину уродженця Харківської області Сергія Васильківського, де зображений будиночок, в якому він колись жив. На картині немає підпису автора. Однак з Берліна надіслали фотографії зворотного боку картини. На ній видно букви "УКГ", тобто, "Українська картинна галерея", як тоді називався наш музей. Аукціоністи сприйняли ці літери як ініціали невідомого художника і продали картину, хоча були зобов'язані перевірити всі дані. Покупець може наполягати на поверненні грошей через суд", — додала Мизгіна.

За її словами, на картину був накладений арешт: "Тоді ж на офіційному рівні розпочалося вирішення питання про її повернення до Харкова. І ось тривала процедура завершена. Картина поповнила найбільшу в Україні колекцію картин Васильківського в 255 одиниць зберігання".

Читайте також: У дніпровському музеї з'явилися експонати віком 300 мільйонів років

Як повідомляв раніше Укрінформ, у роки війни Харківський художній музей втратив близько 70 тис. картин. Серед них — ті, що вилучені штабом Розенберга, який спеціалізувався на вивезенні культурних цінностей з окупованих територій. На сьогодні в музеї збереглися документи на 50 тис. втрачених експонатів, у числі яких є список з кількох сотень втрачених картин Сергія Васильківського, а також картин інших харківських художників — Петра Левченка, Михайла Беркоса ...

Німецька сторона повернула картину Васильківського під час ХІІ засідання Змішаної українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей, яке проходило в Києві 27-28 листопада.

Посол з особливих доручень Федерального міністерства закордонних справ ФРН Міхаель Янсен передав картину співголові Змішаної українсько-німецької комісії першому заступнику Міністра культури України Світлані Фоменко.

Пейзажист Сергій Васильківський родом з Ізюма Харківської області. Крім пейзажів, добре відомі його картини на козацьку тематику.

Фото: mincult.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-