Календар на всю голову. 15 грудня

Календар на всю голову. 15 грудня

Укрінформ
Цього дня 1939 року в Атланті відбулася прем'єра фільму «Віднесені вітром», а в 2000 році в Україні остаточно зупинила роботу Чорнобильська АЕС.

15 грудня 37 року в місті Анціум (Лаціо, Італія) народився Нерон Клавдій Цезар Август Германік - римський імператор (54-68). Повний титул до моменту смерті: імператор Нерон, Великий понтифік (з 55 року), наділений владою трибуни 14 разів, владою імператора 13 разів, п'ятикратний консул (55, 57, 58, 60 і 68 рр.).

15 грудня 1626 року в Празі, Чехія, помер Адріан де Вріс - нідерландський скульптор раннього бароко, улюбленим матеріалом якого була бронза. Представник пізнього маньєризму. Серед останніх творів майстра - велика серія садово-паркових скульптур для саду бароко Валдштейнського палацу.

15 грудня 1675 року в місті Делфт, Нідерланди, помер Ян Вермер - нідерландський художник-живописець, майстер побутового живопису і жанрового портрета. Разом з Рембрандтом і Франсом Галсом він вважається одним з найбільших живописців «Золотого століття» голландського мистецтва. Автор шедеврів: «Дівчина з келихом вина», «Келих вина», «Дівчина з перловим намистом» та ін.

15 грудня 1683 року в місті Вінчестер, Велика Британія, помер Ісаак Волтон - англійський письменник, родоначальник жанру біографії у англійській літературі, в тому числі біографії поета Джона Донна і дипломата Генрі Воттона.

15 грудня 1713 року в Римі, Італія, помер Карло Маратті - італійський художник і архітектор епохи бароко, який належав до римської школі живопису.

15 грудня 1791 року в США були ратифіковані законодавчими зборами штатів десять поправок до Конституції, які складають Білль про права. До речі, прийняті вони були ще 25 вересня 1789 року.

15 грудня 1798 року в місті Ареццо (Тоскана, Італія) народився Антоніо Гуаданьолі - італійський поет, учасник визвольного руху 1830-х і 1840-х рр., який писав гумористичні вірші на політичні теми. Надзвичайно легка і доступна за формою поезія Гваданьолі і сьогодні не втратила популярності в Італії.

15 грудня 1814 року в селі Невицьке, поблизу Ужгорода, помер Іван Югасевич (власне: Склярський) - український переписувач та упорядник рукописних книг, народний поет, художник, педагог і збирач фольклору.

15 грудня 1832 року в місті Діжон (Бургундія, Франція) народився Гюстав Ейфель - французький інженер, фахівець з проектування металевих конструкцій. Завоював небувалу популярність, побудувавши в Парижі, до виставки 1889 року, металеву вежу, яка належить до надзвичайно технічної споруди XIX століття та названа в його честь.

15 грудня 1840 року в Парижі відбулася урочиста церемонія перенесення праху Наполеона з острова Святої Єлени в паризьку гробницю Будинку інвалідів. Церемонія супроводжувалася оркестром і хором з 150 музикантів і 150 співаків. Кожну сольну партію співали «квартети» з артистів паризького «Grand Opéra» та італійського театру. Прах Наполеона замурували в шість домовин, а потім - у великій саркофаг з червоного порфіру.

15 грудня 1852 року в Парижі, Франція, народився Антуан Анрі Беккерель - французький фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики і один з першовідкривачів радіоактивності.

15 грудня 1853 року в місті Ганновер, Німеччина, помер Георг Гротефенд - німецький філолог, дослідник старожитностей. Він поклав початок дешифрування давньоперського клинопису.

15 грудня 1856 року у французькому журналі «Revue de Paris» надрукована остання глава роману «Пані Боварі» Гюстава Флобера. Роман, який мав підзаголовок «Провінційні звичаї» в наступному році вийшов окремим виданням у двох томах, і в 1858 році вже був переведений на російську мову.

15 грудня 1859 року в місті Білосток, Польща, народився Лазар Заменгоф - польський окуліст і лінгвіст єврейського походження, відомий як творець есперанто - найбільш успішної з сконструйованих міжнародних мов.

15 грудня 1875 року паризький «Журнал виховання і розваги» завершив друкувати роман «Таємничий острів» («L'Île mystérieuse») Жюля Верна, який став продовженням відомих творів «20 000 льє під водою» і «Діти капітана Гранта». У 62-х розділах розповідалося про події, які відбувалися на вигаданому острові, де зупинився капітан Немо на своєму підводному човні «Наутилус».

15 грудня 1892 року в місті Міннеаполіс (Міннесота, США) народився Пол Гетті - американський промисловець, один з перших в історії доларових мільярдерів. Засновник музею Гетті (J. Paul Getty Museum) та засновник нафтової компанії «Getty Oil Company».

15 грудня 1900 року в Любліні, Польща, народився Ігор Лоський - український історик, учасник Бою під Крутами.

15 грудня 1907 року в Ріо-де-Жанейро, Бразилія, народився Оскар Німеєр - латиноамериканський архітектор XX ст., один із засновників сучасної школи національної архітектури, піонер і експериментатор в області залізобетонної архітектури. Переконаний комуніст, член Бразильської комуністичної партії на протязі майже семи десятиліть. Член Президії Всесвітньої Ради Миру, лауреат Міжнародної Ленінської премії «3а зміцнення миру між народами» 1963).

15 грудня 1909 року в Барселоні, Іспанія, помер Франсиско Таррега - іспанський класичний гітарист і композитор, один з основоположників сучасного виконавства на гітарі. Його творчість відкрила нові шляхи для композиторів і виконавців. Також представляють цінність і багато зроблених гітарних обробок творів Баха, Гайдна, Моцарта, Шумана, Шопена, Мендельсона, Шуберта та ін. композиторів.

15 грудня 1910 року в Нью-Йорку, США, народився Джон Хеммонд II - американський музичний продюсер, музикант і критик. Він був введений в Зал слави рок-н-ролу. Завдяки Джону Хеммонду світ дізнався про такі імена, як Бенні Гудмен, Чарлі Крістіан, Біллі Холідей, Боб Ділан, Стіві Рей Вон та ін.

15 грудня 1922 року в місті Уіндбер (Пенсільванія, США) народився Алан Фрід - американський диск-жокей. Вважається, що саме він ввів термін «рок-н-рол» в 1951 році.  В 1952 році був одним з організаторів концерту «Moondog Coronation Ball» в місті Клівленд, Огайо, який називають першим у світі рок-н-рольним концертом. У 1959 році кар'єра ді-джея припинилася після звинувачення в грошових махінаціях і слухань в Конгресі про підкупи посадових осіб.

15 грудня 1923 року в місті Плзень, Чехія, була зареєстрована емблема автомобілебудівної фірми «Skoda» - крилата стріла з п'ятьма стилізованими перами та найменуванням Skoda.

15 грудня 1928 року в місті Відень, Австрія, народився Фріденсрайх Гундертвассер - австрійський художник, дизайнер і архітектор.

15 грудня 1929 року в Києві помер Данило Заболотний - український мікробіолог, епідеміолог. Засновник Інституту мікробіології та епідеміології в Києві. Президент Всеукраїнської академії наук (1928-1929).

15 грудня 1933 року в місті Красноград (нині - Харківська область) помер Порфирій Мартинович - український живописець, графік, фольклорист і етнограф. Автор багатьох самобутніх портретів національних типів українських селян і полтавських козаків, ілюстрацій до поеми Івана Котляревського «Енеїда» (13 композицій маслом і італійським олівцем, 1873-1884 рр.).

15 грудня 1939 року в Атланті (Джорджія, США) відбулася прем'єра фільму «Віднесені вітром» режисера Віктора Флемінга і продюсера Девіда Селзніка. Стрічка відразу стала надзвичайно популярною, побила всі рекорди касових зборів і отримала вісім «Oscar». При бюджеті $4 млн в світовому прокаті картина зібрала $400 млн.

15 грудня 1944 року в авіакатастрофі над Ла-Маншем загинув Гленн Міллер - американський тромбоніст, аранжувальник, керівник одного з кращих свінгових оркестрів кінця 1930-х-початку 1940-х рр. - оркестру Гленна Міллера.

15 грудня 1949 року в місті Флет-Крик (Міссурі, США) народився Дон Джонсон - американський актор, продюсер, режисер, сценарист, композитор. Основні ролі: «Харлі Девідсон і ковбой Мальборо», «Бляшаний кубок», «Джанго звільнений», «Мачете», «Переможниця», «Рай» та ін.

15 грудня 1958 року у Львові народилася Соломія Павличко - український літературознавець, історик літератури, перекладачка. Доктор філологічних наук, професор Києво-Могилянської академії, автор праць з історії фемінізму. Член Національної спілки письменників України (1992), Асоціації українських письменників (1997). Лауреат премії академіка Сергія Єфремова (посмертно).

15 грудня 1964 року після тривалих дебатів Палатою громад канадського парламенту був прийнятий «Закон про державний прапор». Втім, стяг з кленовим листом канадці вперше побачили тільки 15 лютого 1965 року.

15 грудня 1966 року спостерігаючи за місяцем, французький астроном Одуен Дольфюс відкрив супутник Сатурна Янус, який раз у чотири роки змінюється орбітою зі супутником Епіметея.

15 грудня 1966 року в місті Бербанк (Каліфорнія, США) помер Волт Дісней - американський художник-мультиплікатор, кінорежисер, актор, сценарист і продюсер, засновник компанії «Walt Disney Productions», яка до теперішнього часу перетворилася на мультимедійну імперію «The Walt Disney Company». Він творець, перших в історії кінематографа, звукових і музичних мультфільмів. Волт Дісней як режисер зняв 111 фільмів і був продюсером ще 576 стрічок. Видатні заслуги Діснея в області кіномистецтва відзначені 22 статуетками «Oscar» (абсолютний рекорд) і премією імені Ірвінга Тальберга, що володіє статусом «Oscar», а також 1000 іншими міжнародними нагородами та преміями, включаючи сім призів «Emmy».

15 грудня 1973 року на п'ять тижнів британський хіт-парад очолила група «Pink Floyd» з піснею «Another Brick In The Wall». Це єдиний подібний успіх групи.

15 грудня 1974 року в місті Нейї-сюр-Сен, Франція, помер Анатоль Літвак - американський режисер українського походження, продюсер, сценарист, монтажор. Він працював в СРСР, Великій Британії, Німеччини, Франції, поки не емігрував в США. Вибрана фільмографія: «Майєрлінг», «Анастасія», «Подорож». «Акт любові» та ін.

15 грудня 1974 року в Києві померла Марія Донець-Тессейр - українська оперна співачка (колоратурне сопрано), музичний педагог, професор київської консерваторії по класу вокалу (1953), народна артистка УРСР (1965). Викладач Київської консерваторії (1953 - професор).

15 грудня 1986 року в місті Лозанна, Швейцарія, помер Серж Лифар - всесвітньо відомий балетний танцівник, великий французький хореограф українського походження, теоретик танцю і колекціонер. Засновник Паризького університету хореографії та Університету танцю. Він відомий як один з кращих танцівників XX ст.

15 грудня 1994 року в Ірпіні, Київська область, помер Григорій Кочур - відомий український поет, перекладач, літературознавець, дисидент і правозахисник.

15 грудня 2000 року в Україні остаточно зупинила роботу Чорнобильська АЕС. Зруйнований в 1986 році реактор, що містив 66 тонн розплавленого ядерного палива і 37 тонн радіоактивного пилу, незважаючи на збудований захисний саркофаг, продовжував випромінювати радіацію.

15 грудня 2007 року в селі Старий Яричів, Львівська область, помер Григорій Нестор - найстаріший українець, який помер в 116-річному віці.

15 грудня 2009 року в перший випробувальний політ пішов новітній широкофюзеляжний двомоторний реактивний пасажирський літак «Boeing 787 Dreamliner».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-