Кіногрудень: Святий Миколай, маніяк з IQ Ганнібала Лектера і марш космічних негідників

Кіногрудень: Святий Миколай, маніяк з IQ Ганнібала Лектера і марш космічних негідників

Укрінформ
Кіношний і фестивальний розклад передноворічного місяця здатні вразити

Вітчизняні кінематографісти прагнуть в останній місяць року розважити аудиторію як традиційними прийомами новорічної сімейної комедії, так і кінематографічними спокусами, не настільки звичними і безневинними. Їхні іноземні колеги пропонують відправитись у більш небезпечну кіноподорож на край космічній ночі і до серця темряви людської душі.

З 6 ГРУДНЯ

«Дім, який побудував Джек», режисер Ларс фон Трієр

Новий фільм Ларса фон Трієра став якщо й не творчою вершиною його кар'єри, то у будь-якому разі найбільш дзвінким ляпасом суспільному смаку з усіх, які він коли-небудь давав. Занурення у свідомість серійного вбивці, якого блискуче зіграв Метт Діллон, з шокуючим відтворенням його злочинів вже робить стрічку однією з найважчих для перегляду і етично неоднозначних творів сучасного кінематографа. Але, можливо, ще більше вражає відвертість, з якою образ головного героя представлений як ментальний автопортрет режисера.

Картина постає доволі напруженим змішанням наповненого насильством «параду атракціонів» і міркувань про природу творчості, які нібито покликані довести відому схожість великого художника і кровожерного маніяка, яким однаковою мірою притаманна егоїстична завороженість своєю діяльністю. При цьому фон Трієр пропонує глядачеві задуматися – чи не є жорстокі злочини подібними до великих творів мистецтва в тому, що також є своєрідним дзеркалом людської цивілізації і природи; що зіткнення зі Злом, як і знайомство з шедеврами кінематографа або живопису, розкриває наші душевні якості.

Українська прем'єра стрічки відбулася в рамках Другого Київського тижня критики.

З 13 ГРУДНЯ

«Захід», режисер Ласло Немеш

У другому своєму фільмі угорський режисер відтворює візуальну концепцію гучного дебюту «Сина Саула», показуючи події з точки зору центрального персонажа оповідання, чим посилює для аудиторії занурення в його емоційний стан. Фільм оповідає про молоду вихованицю сирітського притулку, яка прибуває до Будапешта у пошуках роботи. Несподівано вона отримує звістку про існування брата, і, намагаючись його відшукати, стикається з ознаками зловісної таємниці, пов'язаної з її покійними батьками. Поки героїня намагається впоратися зі скелетами, які повільно вибираються з сімейної шафи, Європа рухається до свого Апокаліпсису – на дворі 1913-й рік.

Фільм став володарем нагороди ФІПРЕССІ Венеціанського кінофестивалю і кандидатом від Угорщини на здобуття «Оскара» у категорії «Кращий фільм іноземною мовою» (виступаючи, таким чином, суперником «Донбасу» Сергія Лозниці).

«Груднева казка, або Пригоди S Миколая», режисер Семен Горов

Новий досвід українських кінематографістів на ниві сімейного кіно витриманий у форматі різдвяної комедії, при цьому сюжетна зав'язка нагадує про шедевр жанру «Сам удома». У вітчизняній стрічці удома залишається другокласник Артем, втім, не сам, а із сестрою постарше. Незадоволений, але водночас і зацікавлений незвичним оточенням – сім'я тільки-но переїхала з міської квартири у приватний будинок в Карпатах, – хлопчик освоюється на лоні природи і знайомиться з ровесниками-сусідами. Однак найбільш примітним новим знайомим стає Святий Миколай, який виявляється переодягненим грабіжником. Артему та його сестрі доводиться проявити чудеса відваги та спритності, щоб захистити сімейну власність, молячись, щоб їм на допомогу прийшов справжній Миколай Угодник.

Фільм став дебютом у великому кіно головного вітчизняного фахівця з новорічних телешоу Семена Горова, який, як можна припустити з трейлеру, не ставив перед собою завдання вийти за рамки звичної для українського блакитного екрану естетики.

З 20 ГРУДНЯ

«Секс і нічого особистого», режисер Ольга Ряшина

Ще одна українська комедія планувалася до виходу на День Святого Валентина, але прокатники вирішили, що її тема здатна викликати захоплення аудиторії і напередодні новорічних свят. Дебют Ольги Ряшиної є рімейком ремейка – хіта литовського прокату «Недосвідчений» Юліуса Паулікаса (2015), який став переробкою однією з найбільш популярних канадських картин останніх років, «Моєї незграбної сексуальної пригоди» Шона Гарріті (в наших краях ця стрічка 2012-го року з оригінальною назвою «My Awkward Sexual Adventure» відома як «Секс і нічого зайвого»).

Вітчизняна картина дотримується фабули попередників. Центральний персонаж, незважаючи на палкість почуттів, не може задовольнити свою подругу в ліжку, тому вона в серцях пропонує йому зробити перерву у стосунках (при цьому в українському варіанті примхлива кохана доходить до того, що рекомендує бідоласі потренуватися в сексуальних утіхах з ким-небудь іншим). Як водиться, герой навіть не намагається викинути з голови настільки невдалу кандидатку в супутниці життя, а вирушає до іншого міста до близького друга (у первісній версії шлях нещасливого коханця лежав з Вінніпега до Торонто, у литовській – він летів з Вільнюса до Лондона, наш співвітчизник-львів'янин буде шукати розради у Празі). Друг, перейнявшись серйозністю ситуації, вирішує, що плотські спокуси чеської столиці допоможуть вирішити проблему.

Головну роль зіграв Роман Луцький, відомий за роллю Альоши Поповича зі «Сторожової застави».

«Три дні з Ромі Шнайдер», режисер Емілі Атеф

Мало хто здатен прислухатися до мудрих закликів отримувати задоволення від художніх творів і не турбувати їхніх творців (щоб і самим уникнути розчарувань, і авторів не відволікати від творчого процесу). Картина Емілі Атеф між тим показує, що часом самі служителі муз відчувають майже хворобливе прагнення до душевного стриптизу, не задовольняючись тим, що і так постійно оголюються в своїй творчості.

У центрі сюжету – спроби співробітників журналу «Штерн» взяти інтерв'ю у однієї з найбільших зірок європейського кіно, яка багато років відмовлялася від спілкування з пресою і знаходилася у стані глибокої депресії. Проте в якийсь момент актриса вирішує, що саме сповідальна розмова з журналістами допоможе їй хоча б на якийсь час здолати демонів, які її терзають.

Прем'єра фільму відбулася у конкурсній програмі Берлінського кінофестивалю.

З 27 ГРУДНЯ

«Вище суспільство», режисер Клер Дені

Ще один фільм-володар премії ФІПРЕССІ (цього разу отриманої на МКФ у Сан-Себастьяні) знятий француженкою, відомою своїми вишуканими варіаціями на теми жанрового кінематографа. Дія «Вищого суспільства» розгортається на космічній станції, де відбувають покарання особливо небезпечні злочинці, які є піддослідними кроликами для вивчення впливу космічної радіації на репродуктивні здібності. Ця відрізана від людства комуна, в якій усі внутрішні чвари і спалахи люті, здається, розчиняються у тузі та апатії, в якийсь момент немов знову пробуджується до життя, коли настає час головного експерименту – занурення у чорну діру.

Головні ролі у цьому химерному сплетінні психологічної драми і науково-фантастичного трилера виконали Жюльєт Бінош, Роберт Паттінсон, Патриція Аркетт і Міа Гот.

Українська прем'єра картини відбулася у рамках фестивалю «Нове британське кіно».

ФЕСТИВАЛІ МІСЯЦЯ

Проект KyivMusicFilm представить 1-го грудня у кінотеатрі «Київ» «Серф-клуб сектора Газа», що розкриває тему ескапізму у закритій державі, громадяни якої страждають від жорстокого тиску ззовні і всередині. Особливо цікавим є звернення до «жіночого питання».

3-го і 26-го грудня у «Києві» буде показана картина «Клімт і Шіле» про визначних митців, імена яких стали синонімами розквіту австрійського мистецтва напередодні катаклізмів 20-го століття.

4-го грудня у Києві, Львові, Одесі та Харкові відбудеться показ «Королівської опери «Валькірія»», здійсненої Королівської оперою постановці другої опери з епічного циклу Ріхарда Вагнера «Кільце Нібелунгів».

6-го грудня в прокат у Києві, Львові, Одесі та Харкові вийде «Вествуд: Панк ікона активістка», документальний фільм про одного з найбільш впливових дизайнерів сучасності, який поєднує в своїй творчості бунт і високий стиль.

10-го грудня у «Києві» буде знову показана стрічка «Берніні» про великого скульптора, який визначив вигляд Риму.

14-го грудня у «Києві» відбудеться показ стрічки про одну з найбільш цікавих сучасних музикантів Лондона, тамільську біженку і громадянську активістку «Matangi/Maya/M. I. A».

Фестиваль «Британський театр кіно» у кінотеатрі «Київ» продовжиться 4-го грудня постановкою найбільш прославленої п'єси про зміну долі, злочин і покарання, «Короля Ліра» Вільяма Шекспіра. Роль нещасливого вінценосця виконав Ієн МакКеллен, який заявив, що ця вистава стане його останньою появою на сцені.

9-го грудня знову буде показана одна з найпопулярніших вистав циклу, «Франкенштейн: Камбербетч» за видатним романом Мері Шеллі з Бенедиктом Камбербетчем у ролі самовпевненого доктора і Джонні Лі Міллером, який втілив його створення. 23-го грудня у виставі «Франкенштейн: Міллер» виконавці поміняються ролями.

16-го грудня буде показаний документальний фільм Жака Морріса та Дейвіда Морріса «Нуреєв» про життя і творчість великого танцюриста, що включає архівні кадри, які раніше не демонструвалися.

18-го грудня буде показана вистава за однією з найбільш химерних драм Вільяма Шекспіра, «Зимовою казкою», у постановці «Шекспірівського театру Глобус».

25-го грудня буде показана вистава «Божевілля короля Георга» про володаря найсильнішої держави, який опускається у душевні сутінки під впливом інтриг рідних і вельмож і власних демонів.

XXV Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК» пройде з 6-го по 9-е грудня у столичному Будинку кіно. Відвідування фестивалю є найкращою можливістю познайомитися з сучасною авторською анімацією, простором приємних сюрпризів і шокуючих відкриттів. Серед найбільш цікавих заходів – шість блоків міжнародного конкурсу, блок національної програми (окремо виділимо «Про Марка Львовича Тюльпанова, який розмовляв з квітами» Дани Кавеліної, одне з найбільш помітних художніх осмислень війни на Сході), майстер-класи Жоржа Швіцгебеля та Ігоря Ковальова, документальний фільм, присвячений Давиду Черкаському. Можливо, найбільш очікуваною подією є показ на закритті фестивалю стрічки «Седер-мазохізм», нової картини американки Ніни Палей, автора шедевру «Сіта співає блюз» (який ми всіляко рекомендуємо відшукати на відповідних ресурсах), колись вперше представленого вітчизняному глядачеві на «КРОК».

Вхід на фестиваль вільний, за запрошеннями, які можна отримати з 11-ти до 19-ти годин з 30 листопада по 4-е грудня включно на другому поверсі Будинку кіно в офісі №208. (Також можна надіслати заявку на krokfestival@gmail.com)

Розклад показів розміщений на ФБ-сторінці фестивалю.

З 27-го грудня компанія «Артхаус трафік» проводить у столичному «Жовтні» огляд головних фестивальних хітів останнього року від «Донбасу» Сергія Лозниці до «Холодної війни» Павла Павліковського. Повний список фільмів розміщений на сторінці фестивалю, а також на сторінці у ФБ.

Олександр Гусєв. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-