В Україну йде грип, який у минулому році вбив понад 80 тисяч американців

В Україну йде грип, який у минулому році вбив понад 80 тисяч американців

Укрінформ
В епідемічному сезоні 2018-2019 рр. в Україні циркулюватиме агресивний вірус грипу Singapore А, через який у США минулого року загинуло понад 80 тисяч людей.

Про це на прес-конференції розповіла провідний інфекціоніст України, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця, заслужений лікар України професор Ольга Голубовська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цілком несподівано минулий сезон грипу ознаменувався надзвичайною тяжкістю перебігу в США: за минулий сезон від вірусу Singapore А(H3N2) загинуло понад 80 тисяч американців. Цього ніхто не спрогнозував попередньо. Ми його чекаємо в Україні. Наскільки він буде агресивний, епідеміологи сказати не можуть. Пік смертності був (оскільки це вірус грипу А(H3N2) і це йому властиво) в основному серед дітей і людей літнього віку – яким більше 65 років", - наголосила Голубовська.

Вона зауважила, що зазвичай найбільшу кількість смертей приносить вірус грипу А(H1N1).

"Клініцисти зазвичай бояться вірусу штаму А(H1N1) - він викликає найбільшу напруженість, смертність. Він протікає дуже бурхливо, від нього помирають молоді люди і дуже швидко гинуть. Та минулого року А(H3N2) був досить вірулентним і проявив високу патогенність", - сказала професор.

За словами Голубовської, минулий епідемсезон в Україні був досить спокійним.

"У минулому епідемсезоні домінував грип групи В, який м'якше протікає, ніж вірус групи А. Що буде в Україні в поточному епідемсезоні, поки що невідомо, але ми маємо бути готові", - наголосила Голубовська.

За її словами, в київських клініках вже госпіталізовані хворі з грипом.

"Поки що в клінічному перебігу хвороби цих хворих немає особливостей, це звичайний грип. В Європі наразі в 70% циркулює вірус грипу А(H1N1). В Україні поки все спокійно, епідемії немає. Незначне зростання захворюваності спричинене сезонними респіраторними захворюваннями", - зауважила Голубовська.

Читайте також: Супрун підказала, як зміцнювати імунітет узимку

Вона наголосила, що найголовніше при грипі - це готовність лікарів і клінік.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами українських епідеміологів, основним збудником грипу в наступному епідемсезоні буде Singapore (H3N2), який частіше викликає грип у дітей і у літніх людей. Це вірус, який призводить до пневмонії, тяжких пневмоній і летальних випадків серед літніх людей і пацієнтів з хронічними патологіями. Він дуже небезпечний для маленьких дітей і людей з факторами ризику: з ожирінням, з цукровим діабетом, бронхіальною астмою та іншими хронічними патологіями, вагітних. У таких людей може статися дуже стрімкий розвиток захворювання зі значною імовірністю смерті, тому такі люди мають бути вакциновані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-