28 листопада: народний календар і астровісник

28 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні початок Пилипівки; чи долежиться новий сніг до повені та за що надійніше хапатися

Сутінки посилюються, останній місяць осені листопад добігає кінця. Відсьогодні розпочинається Різдвяний (Пилипівській) піст. Він триватиме шість тижнів, до 7 січня – Різдва Христового. Цей піст також називали Малою Чотиридесятницею, оскільки Різдво Христове вважали другим Великоднем, тож витримували перед ним сорокаденний період фізичного й духовного очищення. А ще Церква цього дня вшановує мучеників і сповідників Гурія, Самона і Авіва. Всі ці святі жили в ІІІ-ІV століттях і загинули мученицькою смертю за христову віру.

В народі казали, що на Гурія «зима приїжджає на рябій кобилі й розганяє всю нечисть». Начебто різні злі духи затихають і залягають аж до Святок. Щоправда, існує зовсім протилежна думка: саме під час посту лукавий намагається всіляко дошкуляти віруючим. Народні прикмети на погоду такі: «Якщо в цей день лежить сніг, то долежиться до повені»; «Яка ніч у Пилипівку, такий день у Петрівку». Пилипівський піст, крім усього, співпадав і з зимовим сонцестоянням (21 грудня). Як слушно мовить прислів’я: «У Пилипівку день до обіду».

Іменинники нині Микола, Петро, Григорій, Микита.

21-ий місячний день. Місяць чи то у Левових лапах, чи то у його пащі – але однаково неприємно. Протистояння добра і зла проявиться нині з особливою гостротою. Хоча, цілком можливо, не гранично відкрито, адже в нашу добу майже тотальної політкоректності прийнято на чорне казати біле і навпаки, а зло надто вже схильне до мімікрії – можна сказати, що це його «родова травма»: навіть найзлішому бісові не дай їсти, як дай прикинутися невинним янгеликом. Щоправда, добре поїсти вони теж люблять… «Не просто», «не зрозуміло» – ключові слова нинішньої середи. «Я» буде зіштовхуватись із «Ми». Минуле виступатиме на авансцену й затято боротиметься з теперішнім. Час тектиме динамічно і в цьому швидкому плині, схожому радше на бурхливий каламутний весняний потік, потрібно буде швидко орієнтуватися, шукаючи навіть не руку допомоги, а заповітну соломинку. До речі, остання може виявитись надійнішою…

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 –  -16,2, а найтеплішим у 1949 – +14,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-