ВООЗ назвала одну з основних причин смертей у світі

ВООЗ назвала одну з основних причин смертей у світі

Укрінформ
Хронічне обструктивне захворювання легень, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, посідає четверте місце у структурі смертності в усьому світі, і найчастіше ця тяжка хвороба уражає курців.

Про це повідомляє МОЗ.

“За даними ВООЗ, сьогодні хронічне обструктивне захворювання легень є четвертою основною причиною смерті у світі і, за прогнозами фахівців, до 2020 року посяде третє місце. За різними оцінками, в Україні щонайменше 4% населення мають хронічне обструктивне захворювання легень, а близько 2% смертей українців зумовлено цією хворобою”, - зазначили профільному міністерстві.

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЛЗ) є загальною назвою групи хвороб. “Для ХОЗЛ характерні стійкі респіраторні симптоми та обмеження прохідності дихальних шляхів через патологічні зміни у них та/чи ураження альвеол, що зазвичай спричинені значним негативним впливом шкідливих частинок або газів. Захворювання істотно обмежує нормальне життя пацієнта через кашель, постійну задишку, що прогресує, та виділення мокротиння”, - наголосили у МОЗ.

У відомстві підкреслили, що найчастіше ХОЗЛ уражає курців.

Читайте також: Майже кожний другий український підліток має досвід вживання вейпів

“Найбільш уразливими для цієї хвороби у всьому світі є затяті курці. У таких пацієнтів хвороба прогресує удев’ятеро швидше, ніж у тих, хто не курить. До інших чинників належать забруднення атмосферного повітря, в житлових приміщеннях (наприклад, унаслідок використання твердого палива для приготування їжі та обігріву), наявність пилу, диму і випарів хімічних речовин на робочих місцях”, - зазначили у МОЗ.

Фахівці наголошують, що ХОЗЛ, зазвичай, розвивається у людей після 40 років і є невиліковним, проте наявні лікарські препарати й засоби фізіотерапії можуть полегшити симптоми, підвищити здатність витримувати навантаження і поліпшити якість життя, а також зменшити ризик смерті. Своєчасна діагностика і правильне лікування дають змогу сповільнити розвиток хвороби.

Аби запобігти цій недузі, лікарі рекомендують цілком відмовитися від куріння тютюну, уникати пасивного куріння і забрудненого повітря. Варто також щепитися від грипу та пневмококової інфекції (особливо після 65 років і за наявності тяжких супутніх патологій), дотримуватися здорового способу життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-