19 листопада: народний календар і астровісник

19 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Павла-льодостава; якою буде озимина, про давньоримські делікатеси і хто сьогодні може утекти   

Нині в нас святителя Павла, патріарха Константинопольського, сповідника. З Павлом пов’язували льодостав – замерзання річок і озер. Після Павла можна було очікувати майже зимової погоди – снігу й добрячого холоду. Також казали: «Йде сніг – чекай сніжну й добру для озимини зиму».

На Павла українці варили вареники з сиром, які їли зазвичай зі сметаною. Наїдалися сала, печені, ковбас, адже попереду, з 28 листопада починався останній піст року – Пилипівка. Якимись особливими делікатесами пересічний українець, на відміну приміром від мешканців стародавнього Риму, особливо його верхніх прошарків, не міг похвалитися. Особливо вишуканою була патриціанська кухня. Вона складалася з величезної кількості інгредієнтів і мала сотні способів приготування. Приміром римські гурмани обожнювали свинячу вульву і соски. Ця страва досить часто згадується при описанні бенкетів, а також була темою жвавих дискусій: чи варто брати ці частини у незайманої тварини, або ж, як рекомендував Пліній Старший, у свині, вагітність якої була штучно припинена. Серед римлян був поширений і кулінарний патріотизм: щуку годилося ловити тільки в Тибрі поміж двох мостів.

Іменинники сьогодні Павло, Лука, Герман, Микита, Анатолій, Арсеній, Микола, Олександра, Єфросинія, Клавдія.

Сьогодні 12 і 13-ий місячні дні. Місяць росте, символ дня – колесо, тож дивіться, не закрутіться в ньому наче та вивірка. Не надто вдалий час для домашніх справ, а також і для будь-якої напруженої праці, хоча помірне фізичне навантаження й бажане. Активною є підшлункова залоза, рекомендується смачно, але в міру поїсти. Думки й енергію спрямовуйте на майбутнє, адже часто озираючись назад, можна проґавити щось дуже важливе. Гроші сьогодні витрачайте на найнеобхідніше – в іншому разі вони можуть від вас надовго «утекти». Як зауважив відомий економіст Ернст Фрідрих Шумахер, «Гроші – це також і те, хто і як їх витрачає».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 –  -17,6, а найтеплішим у 1926 – +14,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-