Схуднути за допомогою бобових: Супрун дає поради

Схуднути за допомогою бобових: Супрун дає поради

Укрінформ
Регулярне вживання бобових знижує ризики появи діабету другого типу, ожиріння, високого кров'яного тиску, хвороб серця та інсульту.

Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун..

"Люди, що регулярно вживають бобові, мають на третину нижчі ризики появи діабету 2-го типу. Потужний аргумент, щоб урізноманітнити свій раціон та зробити його більш здоровим, додавши до нього страви з бобових!" - зазначила вона.

Супрун також повідомила, що, за даними науковців, вживання сочевиці, мінімум тричі на тиждень, має найбільш високий показник в запобіганні діабету. "Втім, на користь інших бобових культур - квасолі, нуту чи гороху, це ніяк не впливає", - додала в.о. міністра.

Водночас, за даними Супрун, результати багатьох наукових досліджень показали, що дотримання багатої на бобові дієти не лише допомагає запобігти діабету. Зокрема, вживання бобових пов'язують з нижчим ризиком появи ожиріння, високого кров'яного тиску, високого рівня холестерину, хвороб серця та інсульту. Крім цього, щоденне споживання бобових може сприяти ефективному лікуванню цих захворювань у людей, які вже їх мають, наголосила Супрун.

За її словами, бобові слід регулярно вживати, оскільки це хороше джерело поживних речовин, білків, клітковини та амінокислот. Крім того, бобові містять багато білків, що робить їх дуже поживними та ситними. Внаслідок цього організм людини швидко насичується та отримує поживні речовини, водночас зменшуються ризики переїдання.

Зокрема, в бобових є калій, магній, фолієва кислота, а також клітковина. В одній порції готових бобів (приблизно половина чашки) міститься близько 115-125 калорій та близько 10 грамів білків. Бобові також мають низький глікемічний індекс, в середньому від 10 до 40 

Водночас, як нагадала Супрун, вони багаті незамінними амінокислотами, які потрібні нашому організму. Однією з таких амінокислот є триптофан. В організмі триптофан перетворюється в нейромедіатор серотонін, що необхідний людині для хорошого настрою, повноцінного сну та апетиту.

Бобові також сприяють зниженню ваги, зазначила Супрун. В одному з досліджень було виявлено, що споживання чашки бобових на день протягом трьох місяців допомагає знизити вагу та зменшити об'єм талії, нормалізувати рівень цукру в крові та знизити рівень холестерину. В середньому учасники дослідження схудли на 2,7 кг та зменшили об'єм талії на півтора сантиметра.

Супрун також стверджує, що бобові допомагають нормалізувати тиск. У дослідженні учасники споживали близько чашки бобових на день протягом 2,5 місяців. Було зафіксовано, що бобові в щоденному раціоні суттєво сприяють зниженню тиску. Зокрема науковці розглядають бобові навіть як частину лікування артеріальної гіпертензії та в цілому проблем з тиском. 

Читайте також: На інсулін для пацієнтів з цукровим діабетом потрібно 900 мільйонів - Супрун

Крім того, бобові допомагають контролювати рівень холестерину, оскільки містять велику кількість клітковини, особливо - в'язкої розчинної клітковини, що має здатність зв'язувати молекули, пов’язані з холестерином. В деяких дослідженнях також було виявлено, що бобові (не соєві) сприяють зниженню рівня холестерину (в середньому на 8 пунктів). Цього показника вдалося досягти без прийому будь-яких ліків.

Водночас людям, які раніше не споживали багато бобових, Супрун радить збільшувати їх кількість в раціоні поступово: через високий вміст клітковини, вони здатні викликати здуття та часом біль в животі.

При цьому щоби отримувати максимальну користь від бобових без дискомфорту для організму перед приготуванням їх слід замочувати та кілька разів промивати водою. Це допоможе позбутися коротколанцюгових вуглеводів, які погано всмоктуються в кишківнику та сприяють утворенню газів.

Крім того, не слід поєднувати бобові з іншими продуктами, які можуть викликати здуття, наприклад капустою. А для кращої біодоступності заліза краще готувати бобові з томатом чи лимоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-