Невідомі фото Української Галицької Армії виклали онлайн

Невідомі фото Української Галицької Армії виклали онлайн

Укрінформ
Вояки Української Галицької армії 100 років тому зробили світлини, які донедавна зберігалися в архіві під грифом «Секретно». Віднині ці фото доступні онлайн.

Майже чотири десятки невідомих та маловідомих фотографій УГА сьогодні оприлюднив Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ.

У ніч на 1 листопада 1918 року українські військові зайняли найважливіші установи Львова, включаючи будівлі губернаторства, муніципалітету, поліції і військові казарми. На ратуші вивісили синьо-жовтий прапор, проголосивши у місті владу Української Національної Ради.

Так 100 років тому починалася Українська революція на землях Західної України. Незабаром було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки, а за цим і створення власного війська.

Читайте також: Розкопки у Грушовичах: польська сторона відреагувала на лист В’ятровича

Галицька, Українська Галицька, а короткий період навіть і Червона Українська Галицька армія — це було військо, що стало спочатку в обороні новоствореної держави, а згодом пліч-о-пліч із своїми побратимами боронило незалежність УНР.

«Колекція світлин, яку ми сьогодні оприлюднюємо — це 37 фото УГА періоду їхнього інтернування у Чехословаччині. Фотографії належали старшині цього війська, чехові Ріхарду Ярому, який згодом став також і діячем ОУН. Радянська спецслужба проводила ряд оперативно-розшукових заходів після Другої світової війни, щоб затримати Ярого. Під час однієї із таких операцій вони захопили велику колекцію фотографій в його помешканні в Австрії. Саме серед них були й ці фото», - сказав директор архіву СБУ Андрій Когут.

Велику допомогу із ідентифікацією та розпізнаванням цих фото Центру досліджень визвольного руху надав дослідник УГА Сергій Перепічка: “Крім самого сотника Ярого, тут є впізнаваними такі відомі особистості, як полковник Гнат Стефанів, генерал Арнольд Фольф, отаман Едмунд Шепорович. Безумовно, опублікування цих світлин є ще одним пазлом для відтворення картини героїчно-трагічної історії УГА в контексті загальної історії України”.

З колекцією фотографій вояків УГА Ріхарда Ярого можна ознайомитися за адресою.

Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є сервісом відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Проект реалізується Центром досліджень визвольного руху спільно з Львівським національним університетом ім. Івана Франка та Національним музеєм “Тюрма на Лонцького” за участі Архіву СБУ, Українського інституту національної пам'яті та Національного університету “Києво-Могилянська академія”.

Сьогодні в Е-архіві доступні копії понад 24 500 документів. Місія проекту - робити минуле доступним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-