Творець “Капітошки” відсудила півмільйона за порушення авторського права

Творець “Капітошки” відсудила півмільйона за порушення авторського права

Укрінформ
Творець персонажа Капітошка з одноіменного мультфільму український сценарист і дитяча письменниця Наталя Гузєєва відсудила у одеських виробників хлібобулочної продукції півмільйона гривень за порушення авторського права.

Про це повідомляє прес-служба Київського районного суду м. Одеси.

“Київський районний суд м. Одеси розглянув позовну заяву про стягнення компенсації за порушення авторського права на оригінальну назву літературного твору «Капітошка». Розглянувши справу, суд повністю задовольнив позовні вимоги. З відповідачів стягнули компенсацію за порушення авторських прав на загальну суму більш як півмільйона гривень”, - йдеться в повідомленні.

Суд встановив, що в 1979 році позивач створила літературний твір під назвою «Капітошка» та отримала авторські немайнові та виключні майнові права на нього.

Як виявилось, протягом січня-травня 2016 року відповідачі, серед яких відомі одеські виробники хлібобулочної продукції, допустили неправомірне використання назви літературного твору. Так, на етикетці їхніх кондитерських виробів (тістечок) була відтворена назва «Картошка-Капітошка з кокосовою стружкою» та «Картошка-Капітошка обсипана».

Читайте також: У Києві відбувся історичний концерт до 100-річчя капели бандуристів

Вказана продукція реалізовувалась в місцевій мережі магазинів.

Це не перші позовні вимоги щодо стягнення компенсації. Автор персонажа з мультфільму відсудила у рівненського ресторану 37 тис. грн за незаконне використання в назві салату імені свого героя. Крім того, Гузєєвій сплатили 420 тис. грн компенсації у видавництві, яке випустило дитячу книгу з малюнками, на яких зображений герой мультфільму.

У 2017 році Печерський районний суд Києва ухвалив рішення за позовом Гузєєвої на її користь і присудив порушнику виплатити автору компенсацію понад 150 тис. грн за неліцензійне використання назви та образу «Капітошки» при виробництві і брендингу надувних батутів, календарів.

Наталя Гузєєва (народилася 1952 року в Києві) - українська дитяча письменниця, сценарист, творець персонажів Капітошка і Петрик П'яточкін. Працювала лінгвістом, перекладачем, журналістом, редактором мультиплікаційних студій «Київнаукфільм» і «Укранімафільм». C 1995 року проживає в Німеччині, зараз - в Мюнхені.

Мультиплікаційний фільм «Капітошка» про дощову крапельку та Вовка створений на студії «Київнаукфільм» в 1980 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-