1 листопада: народний календар і астровісник

1 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кому доводиться внуком, а кому братом листопад і чого чекати від петлі Меркурія.

Зустрічаймо його ясність, його світлість – листопад, останній місяць осені й одинадцятий – року. Здавна листопад називали «напівзимником», «воротами зими», «грудкотрусом», «листопаднем», «падолистом». У народі кажуть: березень і листопад – як братові брат. Обидва місяці відмежовують різні пори роки і вирізняються конозистим характером. Березень відмикає ворота весні, а листопад – замикає ворота осені. Тому й мовиться, що він – «вересню внук, жовтню син, а зимі рідний брат». Для переважної більшості європейських мов останній місяць осені має латинський корінь «новем», бо обіймав дев’яту («новембер») позицію в літочисленні Стародавнього Риму. Проте в багатьох слов’янських мовах, зокрема і в українській, листопад набув цілком самостійної назви. У білорусів це «листопад», поляків та чехів – «лістопат», у сербів і хорватів – «студепи». Але за часів Київської Русі останній місяць осені називався «груднем», а сучасний грудень – «студнем».

Якщо листопад дерев не обтрусить, то зима довгою бути мусить. У листопаді світанок із сутінками в полудень зустрічаються. Листопадовий день куций, що заячий хвіст.

День ангела сьогодні у Івана, Сергія, Антонія.

Нині 23-ій місячний день. З 29 жовтня Меркурій, головний менеджер наших «я», керівник усіх алгоритмів, за допомогою яких ми встановлюємо зв’язки з зовнішнім світом і адаптуємо наші плани до реалій, знову входить у петлю в передостанньому градусі знака Скорпіон. Більша частина петлі Меркурія прийдеться на знак Стрільця, у який він увійшов учора. Меркурій у Стрільці принесе проблеми всюди, де порушуватимуться різноманітні закони: моральні, етичні, правові. Своєрідною ахіллесовою п’ятою багатьох стане хворе самолюбство. Існує також вірогідність того, що дехто намагатиметься бігти по «трьох дорогах» одразу. Головні зміни будуть пов’язані зі сферою знань, здобуттям нових навиків, освітніми і культурними проектами, подорожами.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1920 – -16,8, а найтеплішим у 1926 – +23,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-