Календар на всю голову. 27 жовтня

Календар на всю голову. 27 жовтня

Укрінформ
У цей день в 1811 році народився Айзек Зінгер - американський винахідник і промисловець, який "подарував" світу культову швейну машину. 

27 жовтня 1553 року в Женеві, Швейцарія, помер Мігель Сервет - іспанський мислитель, теолог-антитринітарій, натураліст і лікар. Вперше в Європі він описав мале коло кровообігу.

 Джеймс Кук
Джеймс Кук

27 жовтня 1728 року в місті Мартон (Йоркшир, Англія) народився Джеймс Кук - англійський військовий моряк, дослідник, картограф і першовідкривач, член Королівського товариства і капітан Королівських ВМС. Він очолював три експедиції, під час яких були здійснені ряд географічних відкриттів. Капітан Кук обстежив і наніс на карту маловідомі і рідко відвідувані частини Ньюфаундленду і східного узбережжя Канади, Австралії, Нової Зеландії, західного узбережжя Північної Америки, Тихого, Індійського і Атлантичного океанів. Карти по точності не мали аналогів на протязі багатьох десятиліть і служили мореплавцям до другої половини XIX ст.

27 жовтня 1782 року в Генуї, Італія, народився Нікколо Паганіні - видатний італійський скрипаль-віртуоз, гітарист і композитор, автор шести концертів. Працюючи старанно над творами Кореллі, Вівальді, Тартіні, Віотті, він усвідомлював, що багаті засоби скрипки не цілком ще вгадані цими авторами. Трактат «L'Arte di nuova modulazione» («Мистецтво нової форми») знаменитого скрипаля П'єтро Локателлі навів Паганіні на думку скористатися різними новими ефектами в скрипковій техніці. Різноманітність фарб, широке застосування натуральних і штучних флажолетів, швидке чергування піццикато з арко, дивно майстерне і різноманітне застосування стаккато, широке застосування подвійних нот і акордів - все це здивувало публіку, яка знайомилася з досі нечуваними скрипковими ефектами.

27 жовтня 1811 року в місті Піттстаун (Нью-Йорк, США) народився Айзек Зінгер - американський винахідник і промисловець. Зробив суттєвий внесок в удосконалення конструкції швейної машини і заснував компанію «Singer».

 Теодор Рузвельт
Теодор Рузвельт

27 жовтня 1858 року в Нью-Йорку, США, народився Теодор Рузвельт - 26-й президент США (1901-1909), представник Республіканської партії, лауреат Нобелівської премії миру (1906), наймолодший президент в історії США.

27 жовтня 1859 року в селі Мазники (нині - Деражнянський район, Хмельницької області) народився Юхим Сіцінський - український історик, археолог і культурно-громадський діяч Поділля, православний священик, член Історичного товариства Нестора-літописця (1896), дійсний член НТШ (1899) і Українського наукового товариства в Києві (1906), Київського товариства охорони пам'яток старовини та мистецтва.

27 жовтня 1873 року простий фермер з Іллінойсу, США, Джозеф Глідден отримав патент на винахід колючого дроту. На момент смерті (1906) він став одним з найбагатших американців того часу завдяки своєму винаходу, його статки оцінювалися більш ніж в $1 млн.

27 жовтня 1882 року в Єлисаветграді (потім - Кіровоград, тепер - Кропивницький) під керівництвом Марка Кропивницького виник перший в Україні професійний національний театр (тепер - Кіровоградський український музично-драматичний театр ім. Марка Кропивницького). Першою поставленою п'єсою виявилася «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського.

Станція «City Hall»
Станція «City Hall»

27 жовтня 1904 року в Нью-Йорку була запущена перша підземна лінія метрополітену. Станція «City Hall» прийняла пасажирів вперше. На церемонії відкриття підземки тодішній мер міста Джордж Макклеллан вів поїзд особисто. В управління метро віддали компанії «Interborough Rapid Transit».

27 жовтня 1914 року в місті Свонсі, Уельс, народився Ділан Томас - великий валлійський поет, прозаїк, драматург, публіцист. Найвідомішими віршами вважаються: «І смерть не буде панувати», «Не йди смиренно в ніч».

27 жовтня 1916 року американський журнал «Variety» вперше використав слово «джаз», розповідаючи про музичні колективи Чикаго.

Яша Хейфец
Яша Хейфец

27 жовтня 1917 року в нью-йоркському залі «Carnegie Hall» дебютував американський скрипаль Яша Хейфец, після чого 16-річного вундеркінда беззастережно визнали «скрипалем номер один». Одним з перших в світі Яша Хейфец отримував доступ до технологічних відкриттів в області звукозапису, яка в тридцяті роки коштувала неймовірно дорого. Він першим здійснив унікальний для своєї епохи трюк: записав окремо обидві партії концерту Баха для двох скрипок, які потім були зведені.

27 жовтня 1919 року в місті Відень, Австрія, народився Іван Лисяк-Рудницький - український історик, політолог, публіцист. Автор праць з історії. Син Мілени Рудницької та українського громадсько-політичного діяча Павла Лисяка.

27 жовтня 1930 року в Києві народився Вілен Барський - український художник, живописець, графік, поет. У 1981 році емігрував до Німеччини, жив і працював у місті Дортмунді, Німеччина, де помер 24 грудня 2012 році.

 Сильвія Плат
Сильвія Плат

27 жовтня 1932 року в місті Бостон (Массачусетс, США) народилася Сильвія Плат - американська поетеса, одна із засновниць жанру «сповідальної поезії» в англомовній літературі. За життя Плат вийшли лише поетична збірка «Колос» (1960) і напівавтобіографічний роман «Під скляним Ковпаком» (1963). У 1965 році була опублікована збірка «Аріель», яка отримала захоплені відгуки критиків і стала одним з головних бестселерів англо-американської поезії XX століття.  У 1982 році за книгу «Collected Poems» («Збірка віршів») письменниця отримала посмертно Пулітцерівську премію.

27 жовтня 1933 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) народився Флойд Крамер - один з видатних американських піаністів двадцятого століття. Вважається одним із засновників так званого «нешвільського звучання». У США вважається, що саме він популяризував техніку «змішання нот» по клавішах, при якій пальці піаніста плавно «переходять» з однієї клавіші на іншу. Він студійно записував шлягери для Елвіса Преслі, Роя Орбісона, подружжя Аткінса та ін.

Майк Йогансен
Майк Йогансен

27 жовтня 1937 року в Києві був розстріляний Майк (Михайло) Йогансен - український поет, публіцист, видавець. У 1925 році він став одним із засновників ВАПЛІТЕ (Вільна академія пролетарської літератури), згодом - очолив так звану «Техно-мистецьку групу А», що виникла з літераторів, які залишили ВАПЛІТЕ. За його ініціативи з'явився журнал-альманах «Літературний ярмарок», а дещо пізніше - «Універсальний журнал». Пізніше Майк Йогансен став членом Спілки радянських письменників України.

27 жовтня 1938 року в місті Знам'янка, Кіровоградської області, народилася Неоніла Білецька-Бугаєва - українська актриса театру і кіно. Народна артистка України (1978). Лауреат професійної театральної премії «Київська Пектораль» в номінації «Краща жіноча роль» за роль Міс Клакетт в спектаклі «Глядачі на спектакль не допускаються!» (2003). Вона зіграла більше 50 ролей в кіно.

27 жовтня 1951 роки для боротьби із злоякісними утвореннями в онкології канадські вчені Саскачеванського університету під керівництвом професора Гарольда Джонса вперше застосували радіаційне опромінення. Променева терапія проводилася з використанням в якості джерела випромінювання радіоактивного кобальту-60, через що установка отримала назву «кобальтова гармата».

27 жовтня 1951 року в місті Вест Бромвіч, Велика Британія, народився Кеннет «Кей-Кей» Даунінг-молодший - британський гітарист і автор музики хеві-метал-групи «Judas Priest» (1969-2011). Музикант залишив склад 20 квітня 2011 року.

27 жовтня 1954 року в місті Сан-Ремо, Італія, помер Франко Альфано - італійський композитор, піаніст і музичний педагог. Найбільш значні композиторські роботи - опери «Сірано де Бержерак» (за однойменною п'єсою Едмона Ростана) і «Воскресіння» («Risurrezione», за романом Л. М. Толстого). Крім того, автор в 1925 році завершив незакінчену оперу «Турандот» Джакомо Пуччіні. Музичний стиль Франко Альфано поєднував риси веристської школи з впливом французьких імпресіоністів і Ріхарда Вагнера.

27 жовтня 1957 року з піснею «That'll Be The Day» американський квінтет «Buddy Holly And The Crickets» на три тижні значився в лідерах британського хіт-параду синглів.

27 жовтня 1959 року в Рівному народився Володимир Шпудейко - український степ-танцівник, хореограф, актор театру естради та кіно. Отримав дипломи за кращу роль у фільмах: «Там вдалині, за рікою» за роль Федька Панько та «Весь світ в очах твоїх» за роль Віктора Голікова.

The Rolling Stones
The Rolling Stones

27 жовтня 1962 року в лондонській «Curly Clayton Studios» відбулася найперша сесія звукозапису молодого столичного квінтету «The Rolling Stones», який записав за зміну пісні «Soon Forgotten», «Close Together» і «You Can not Judge A Book (By Looking At The Cover)».

27 жовтня 1967 року в Сан-Хосе (Каліфорнія, США) помер Скотт Вейленд - американський музикант, вокаліст і фронтмен американської альтернативної групи «Stone Temple Pilots», з якою в 1994 році виграв премію «Grammy». Посмертно він визнаний «голосом покоління» поряд з вокалістами: «Nirvana» - Куртом Кобейном і «Alice In Chains» - Лейном Стейлі. Вважається одним з найбільш знакових виконавців 1990-х рр., який увійшов до сотні найбільших вокалістів.

27 жовтня 1969 року в Мілані, Італія, помер Володимир «Джорджо» Щербаненко - італійський письменник українського походження, визнаний «італійським Сименоном». Цей киянин став одним з родоначальників італійського кримінального роману. Автор книг «Приватна Венера», «Тенета зради», «Молоді бузувіри», «Міланці вбивають по суботах».

Black Sabbath
Black Sabbath

27 жовтня 1971 року альбом «Master Of Reality» англійської групи «Black Sabbath» отримав «золотий» сертифікат.

27 жовтня 1972 року в продаж надійшов альбом «Talking Book» негритянського співака і мультиінструменталіста Стіві Вандера. За вже сформованою традицією пластинку продюсував сам соліст. Альбом викликав справжній фурор. Ніколи раніше Вандеру не вдавалося створити платівку, яка цілком складається з хітів.

27 жовтня 1975 року в місті Данбері (Коннектикут, США) помер Рекс Стаут - американський письменник детективного жанру. Автор серії книг про Ніро Вульфа. Книги літератора переведені на 35 мов і випущені загальним тиражем 70 млн примірників. В детективних романах Рекса Стаута яскраво відображені звичаї американського суспільства 1930-1970-х рр.

Ванесса Мей
Ванесса Мей

27 жовтня 1978 року в Сінгапурі народилася Ванесса Мей - британська скрипалька, композитор, гірськолижниця, співачка. Відома в основному завдяки техно-обробкам класичних композицій. Стиль виконання: «скрипкове техно-акустичне злиття» або «естрадна скрипка».

27 жовтня 1979 року в Буенос-Айресі, Аргентина, помер Євген Онацький - український націоналіст, журналіст і вчений, громадський діяч, член Української Центральної Ради, учасник української революції 1917-1921 рр., провідний діяч Організації Українських Націоналістів. Глава прес-бюро в дипломатичному представництві УНР в Римі. Співробітник періодичних видань США і Канади.

27 жовтня 1990 року в Римі, Італія, помер Уго Тоньяцці - італійський актор, кінорежисер, сценарист, продюсер. Він запам'ятався по картинам «Свинарник», «РоГоПаГ», «Клітка для диваків 3», «Мої друзі, частина 2», «Терраса». У 1981 році за роль у стрічці «Трагедія смішної людини» був відзначений премією Каннського кінофестивалю.

27 жовтня 1999 року в місті Ель-Пуерто-де-Санта-Марія, Іспанія, помер Рафаель Альберті - іспанський поет, драматург і художник, лауреат міжнародної Ленінської премії «За зміцнення миру між народами» (1965). Автор поетичних збірок «Поет на вулиці», «Столиця слави», «Живопис», «Куплети Хуана Пекаря» та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-