Серцеві хвороби в Україні щодва роки вбивають населення великого міста — експерт

Серцеві хвороби в Україні щодва роки вбивають населення великого міста — експерт

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні внаслідок серцево-судинних хвороб щороку помирає близько 420-430 тисяч осіб.

Про це кореспондентові Укрінформу заявив провідний кардіохірург України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, академік НАМНУ професор Василь Лазоришинець.

"У структурі смертності щороку в Україні понад 68% осіб помирають через серцево-судинні хвороби. Це — близько 420-430 тисяч людей. Це — статистика ВООЗ. Подібна ситуація була у США у 1980 році, коли 44% усіх смертей було від серцево-судинних хвороб. У країні було розроблено загальнонаціональну програму, засідав конгрес США, на програму подолання проблеми виділили понад трильйон доларів на 20 років. За ці роки в Америці летальність унаслідок серцево-судинних захворювань знизилася з 44% до 29%. Такі показники мають на сьогодні цивілізовані країни світу", - зазначив Лазоришинець.

Він підкреслив, що за два роки Україна втрачає таку кількість населення, яка проживає у таких містах, як Львів або Дніпро.

"Ми щороку маємо від 40 до 50 тисяч випадків інфарктів. В Україні є програма створення реперфузійних центрів, але самі по собі вони не вирішать проблему. Бо не можна забувати, насамперед, про профілактику серцево-судинних захворювань", — наголосив Лазоришинець.

Читайте також: Супрун нагадала про хвороби, які “полюють” на українців восени

Він підкреслив, що чинниками розвитку серцево-судинних хвороб є, насамперед, стан екології, спосіб життя, нездорове харчування, шкідливі звички — тютюнопаління, вживання алкоголю.

"Треба щодня проходити не менше 6 кілометрів. Щороку обов'язково робити ліпідограму, щоб знати рівень холестерину у крові. Кожен українець має знати, що після 40 років, слід хоча б раз на рік зробити кардіограму. Це, якщо людину нічого не хвилює. Але, якщо є біль у серці, слід негайно звернутися до лікаря, і провести всі необхідні дослідження", — зазначив Лазоришинець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-