З 2026 року Україна вже не вироблятиме

З 2026 року Україна вже не вироблятиме "шампанське" та "коньяк"

Укрінформ
Українські винороби готові виконати вимоги Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, у тому числі щодо переходу на нові найменування продукції, після завершення перехідного періоду, тобто після 2026 року. 

Про це в коментарі Укрінформу повідомив генеральний директор корпорації Укрвинпром Володимир Кучеренко.

"Українські винороби готові виконати всі вимоги, які передбачені в рамках Угоди про асоціацію, та перейти на нові найменування для своєї продукції після завершення перехідного періоду - після 2026 року. Ідеться про назви "шампанське" та "коньяк", бо ці терміни походять від географічних назв територій - провінції Шампань і міста Коньяк. Ми тісно співпрацюємо з Національним міжпрофесійним бюро Коньяка та Міжпрофесійним національним комітетом вин Шампані та рахуємося з вимогами Франції, яка захищає інтереси своїх виробників", - підкреслив Кучеренко.

Він нагадав, що Молдова та Вірменія вже виконали умови ЄС. Так, молдовський коньяк отримав офіційну назву "Дівін" (Divin), яка наразі є товарним знаком, що належить державі. Вірменія змінила назву на "Арбун".

Читайте також: Алкоголь в Україні подорожчав на 5-20%

"Ми також повинні пройти процедуру зміни найменування. Це не просто переклеїти етикетки. Нова назва повинна враховувати історичні моменти чи національні особливості. А головне - треба також подбати про те, щоби не допустити зниження виробництва, зберегти робочі місця, вдосконалювати технологічне виробництво української виноробної галузі", - додав Кучеренко.

У позиції, яка викладена на сторінці корпорації у Facebook, наголошується, що українські виробники готові до переходу на нові найменування, навіть попри ймовірне падіння їхніх прибутків під час цього процесу. Водночас винороби зазначають, що сьогодні запроваджуються "непідйомні податки і акцизи" на алкогольну та виноробну продукцію.

Ці та інші питання будуть обговорюватися на 4-му Національному виноробному форумі 31 жовтня в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-