На другий день Артдокфесту в Ризі показали 2 фільми українських режисерів

На другий день Артдокфесту в Ризі показали 2 фільми українських режисерів

Укрінформ
У столиці Латвії проходить Фестиваль документального кіно Артдокфест. У суботу показали стрічки українських кінорежисерів: «Дельта» Олександра Течинського і «Процес» Сергія Лозниці.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Першою з українських стрічок, показаних на Артдкофесті, став фільм «Дельта» Олександра Течинського про буденне життя в дельті Дунаю (м. Вилкове та Кілійський район Одеської області). Неквапливий фільм талановитого молодого режисера показує без прикрас провінційність, убогий побут тих місць, розташованих на кордоні з Румунією, ЄС. При цьому, говорячи про картину, критики згадували традиції великого українського поетичного кіно. Дійсно відеоряд фільму по-естетськи вивірений і дуже сильний.

Пізно ввечері була показана картина Сергія Лозниці «Процес» (але країна виробник – Нідерланди). Це переосмислена відомим українським режисером радянська архівна стрічка про перший з сфабрикованих політичних процесів 30-х років в СРСР – так званий «процес Промпартії», що проходив у 1930 року у Колонному залі Будинку Спілок. Точність документального свідчення, шалене всесилля влади вразили глядачів і навели на роздуми про те, чи може таке повториться в тих же масштабах. (Сам Сергій Лозниця, на жаль, не зміг приїхати до Риги. Він у ці дні був зайнятий у зв'язку з тим, що його фільм «Донбас» номінований на Оскар від України).

Велике враження справила на глядачів і коротка, 29-хвилинна стрічка Олександра Зубовленка (Білорусь) «Уроки мужності». В ній показане мілітаристське накачування російської молоді в так званих військово-патріотичних клубах на прикладі діяльності одного з таких клубів в ближньому Підмосков'ї.

Читайте також: У програмі ризького Артдокфесту - три українських фільми

Артдкофест проходить 19-24 жовтня в рамках великого Ризького міжнародного кінофестивалю (Riga International Film Festival, RIFF), що триває з 18 по 31 жовтня. Фестиваль проходить на п'яти локаціях. Але основні його заходи і покази - у старовинному історичному кінотеатрі «Сплендід Пелас».

Фестиваль документального кіно Артдокфест заснований в 2007 році. Раніше проводився в Росії, потім в Росії та Латвії. З цього року вся основна програма фестивалю проходитиме в Ризі. Президент Артдокфесту - кінорежисер і продюсер українського походження Віталій Манський. На фестивалі традиційно вручається три призи фільмам основного конкурсу: Гран-прі, приз за кращий повнометражний документальний фільм, спеціальний приз журі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-