100-річчя ЗУНР: сьогодні у Львові - оркестр, мапінг та Андрухович

100-річчя ЗУНР: сьогодні у Львові - оркестр, мапінг та Андрухович

Укрінформ
У Львові сьогодні о 21.00 розпочнеться медійно-драматичне дійство «Момент і Чин, або Великі Роковини» до 100-річчя утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

"Сьогодні, 18 жовтня, о 21.00 год на площі перед Львівським національним університетом імені Івана Франка, в межах відзначення 100-річчя утворення Західноукраїнської Народної Республіки, відбудеться медійно-драматичне дійство «Момент і Чин, або Великі Роковини», - йдеться у повідомленні.

За словами заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, перед головним корпусом університету буде показано історичну постановку з використанням 3D-мапінгу. Медійно-драматичне дійство буде відбуватися під музичний супровід Ukrainian Festival Orchestra. Звучатимуть твори Євгена Станковича, Арво Пярта, Василя Барвінського. Текст постановки створив письменник Юрій Андрухович, до дійства залучено митців Львівського академічного театру імені Леся Курбаса.

"Головний контекст — це відтворення через аудіо-візуальні і театралізовані постановки з сучасною музикою подій, щоб можна було зібрати велику аудиторію, показати історичні події і привернути увагу. Головний меседж — це «Держава сильних!». Сьогодні це дуже важливо", — прокоментував Москаленко.

Як зазначили в мерії, Львівський національний університет мав безпосередній стосунок до Листопадового повстання і до творення української державності. За словами доцента університету, кандидата історичних наук Олега Павлишина, випускниками Франкового університету були президент Західноукраїнської Народної Республіки Євген Петрушевич, голова першого уряду ЗУНР Кость Левицький, а також Сидір Голубович, Лонгин Цегельський. Майже чверть депутатів Української Національної Ради й Тимчасового уряду також закінчували Львівський університет. Багато тогочасних студентів Університету воювали у лавах Української Галицької Армії. Після Листопадового зриву на будівлі Галицького сейму (нинішнього головного корпусу ЛНУ ім. Івана Франка), уздовж фронтону якого проходила лінія фронту, також був піднятий український прапор. Саме тому є важливим залучення Університету ім. Івана Франка до відзначення знаменної дати — 100-річчя проголошення ЗУНР.

Читайте також: На Львівщині встановили пам’ятний хрест загиблим воїнам Української гальцької армії

У міськраді також попередили, що під час підготовки та проведення заходу з 18.00 до 22.30 рух транспорту по вул. Університетській буде перекрито. Тролейбуси №2, 9, 12 курсуватимуть за скороченим маршрутом — до вул. Ангеловича. Також до вул. Ангеловича курсуватиме автобусний маршрут №2а. Водіїв автотранспортних засобів просять не паркувати автомобілі на вул. Університетській з 13.00 до 22.30.

Листопадовий зрив — українське повстання, організоване в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців у Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (названої згодом «Західноукраїнська Народна Республіка») на землях, на які вона обгрунтовано претендувала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-