19 жовтня: народний календар і астровісник

19 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Хоми; що записано в книзі життя, шукаємо цілушку і що нині добре дарувати.

Сьогодні апостола Хоми, але сьогодні й п’ятниця, тож поговорімо про П’ятницю – чим був у давнину цей день тижня для українців. П’ятницю уявляли високою худою жінкою, її всіляко шанували, вважаючи, що вона є покровителькою померлих душ. Від П’ятниці залежало, скільки років проживе на світі людина. У п’ятницю категорично заборонялося працювати, особливо займатися жінкам рукоділлям. Чому так? Існує припущення, що колись у давнину, в часи язичництва, саме п’ятниця була днем, вільним від праці, таким самим, яким є у нас нині неділя. У наших пращурів існувало 12 особливих п’ятниць у році, які були особливими і викликали у них поклоніння. Приміром, перша П’ятниця – на першому тижні Великого посту. Хто поститиметься в цей день, той не помре наглою смертю. Друга П’ятниця – перед Благовіщенням. Хто поститься в цю п’ятницю, той буде позбавлений від злиднів. Хто постує в третю П’ятницю – на Страсному тижні Великого посту – той буде порятований від розбійників і від вічних мук на тому світі і від нечистого духа. Четверта П’ятниця – перед Вознесінням. Хто в цю п’ятницю постує, той не помре без святих таїнств. Хто постує в десяту П’ятницю – перед днем архангела Михаїла – душа того через вогненну ріку перелетить неушкодженою. Коли ж хто дотримуватиметься посту в одинадцяту П’ятницю – перед Різдвом Христовим, то його ім’я буде записано у самої Богородиці, а якщо в дванадцяту – перед Богоявленням, то його ім’я буде записано в книзі життя.

Прикмети на Хоми такі: якщо немає вітру – до похолодання. Цього дня можна було побачити й останні купчасті хмари. На Хоми діти мали з’їсти хлібну цілушку натерту часником, щоб узимку не хворіти.

День ангела нині у Хоми та в Івана.

11-ий місячний день. На зміну бурхливим почуттям і пристрастям, емоційному неспокою, приходять мудрість, спокій і тиша. Одним словом, готуємось до вихідних! Сьогодні не варто розпочинати щось важливе і ставити надзавдання. Маємо попрацювати з «хвостами», закрити всі «дірки» і залагодити дрібні конфлікти. Сни здебільшого правдиві, можуть бути і віщими. Один із найліпших днів місяця для шлюбу. Розбитий посуд, розлита рідина віщують самотність. Поганим знаком будуть і сльози. Натомість добре дарувати квіти, казати компліменти і усміхатись. І все це – обов’язково щиро!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1976 – -4,5, а найтеплішим у 1957 – +21,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-