"Донбас" Лозниці виходить в український прокат

Укрінформ
Національний кандидат на премію "Оскар" - фільм "Донбас" Сергія Лозниці 18 жовтня виходить в український прокат.

Про це повідомляє компанія "Артхаус Трафік".

"Донбас" виходить у широкий український прокат 18 жовтня. Напередодні, 17 жовтня, у столичному кінотеатрі "Оскар" (ТРЦ Gulliver) відбудеться прем'єрний показ за участю режисера та знімальної групи. 18 жовтня режисер особисто представить фільм у Кривому Розі (кінотеатр "Олімп"), 19 жовтня - на показі в рамках фестивалю "Нове німецьке кіно" (столичний кінотеатр "Київ"), 20 жовтня - на творчій зустрічі в кінотеатрі "Жовтень", - йдеться у прес-релізі.

Як зазначається, тринадцять коротких сюжетів, об'єднані у фільмі, показують панораму життя на окупованих територіях, від трагедії до комічного фарсу. "Зелені чоловічки" не можуть пригадати назви свого "рідного містечка, тут поруч". Німецького журналіста на блокпосту зустрічають криком "фашиста зловили!". Тут святкують весілля та влаштовують вуличні розправи, експропріюють на благо "республік" машини та гроші, живуть у підвалах, рятуючись від обстрілів. Фільм Лозниці задається питанням: де в цьому калейдоскопі проходить межа між правдою і вигадкою?

За основу сценарію фільму взято аматорські відеоролики, зняті на окупованих територіях і відібрані режисером.

"Вражаюче, як обставини та ситуації, що здаються абсурдними, безглуздими і навіть комічними, здаються неможливими, все-таки відбуваються і реальні. У деякі ситуації неможливо повірити навіть тим, хто в них бере участь", - коментує свій вибір Лозниця.

Український оскарівський комітет обрав драму "Донбас" національним претендентом на премію "Оскар" за найкращий фільм іноземною мовою і успішно пройшов кваліфікацію. Він також включений у лонг-лист премії Європейської кіноакадемії.

Читайте також: Українська стрічка "Донбас" увійшла до переліку претендентів на Оскар

Світова прем'єра "Донбасу" відбулася в рамках програми "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю. Стрічка Лозниці, що стала фільмом-відкриття секції, також удостоїлася премії за найкращу режисуру. Північноамериканська прем'єра драми пройшла на Міжнародному кінофестивалі в Торонто - фільм був показаний у секції Contemporary World Cinema. 10 жовтня також відбудеться британська прем'єра стрічки - на Лондонському кінофестивалі.

"Донбас" створювався у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала одним із переможців восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Українським копродюсером виступив Денис Іванов і кінокомпанія "Артхаус Трафік". Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-