Супрун назвала “плюси” клінічних випробувань ліків

Супрун назвала “плюси” клінічних випробувань ліків

Укрінформ
Всього в Україні триває 502 активних клінічних випробування, і щороку їх кількість збільшується. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

“Понад три чверті клінічних випробувань, які схвалюють до проведення в Україні – це міжнародні дослідження препаратів, що одночасно проходять випробування у багатьох країнах світу. Клінічні випробування проводяться по всій території України, проте найбільше досліджень триває у Києві, Харківській, Дніпропетровській та Львівській областях.

Вона поінформувала, що у Реєстрі клінічних випробувань лікарських засобів можна знайти інформацію про те, які випробування проводяться у певному регіоні країни.

“Клінічні дослідження допомагають пацієнтам із дуже складними захворюваннями отримати доступ до інноваційних ліків і повний медичний супровід за кошти фармвиробника, тобто абсолютно безкоштовно. Українським лікарям — отримати досвід роботи з найбільш сучасними світовими методами лікування”, - написала Супрун. 

Вона підкреслила, що в Україні завдяки клінічним дослідженням можна отримати безоплатну медичну допомогу у сфері онкології, психіатрії та неврології, гастроентерології, ревматології, кардіології, ендокринології та гематології.

“Найбільше випробувань стосуються саме таких захворювань, які важко піддаються лікуванню, стають причиною інвалідності, або ж суттєво погіршують якість життя людини. Така можливість — дуже цінна для пацієнтів з тяжкими хворобами, які не мають коштів на лікування, або на ринку просто немає дієвих ліків саме для них”, - зазначила Супрун.

За її словами, в Україні переважно випробовують ліки з уже підтвердженою дією. 

Читайте також: В Україні є проблеми з виявленням гемофілії - лікар

“Це дослідження 3-ї фази, коли ліки випробувано на безпеку та дієвість — 64% усіх клінічних досліджень в Україні у 2017 році були саме такі. Їхньою задачею є уточнити дозування, порівняти ефективність з іншими препаратами, або визначити побічні ефекти. Шансів отримати користь від такого лікування набагато більше, аніж ризиків. Звісно, є дослідження 1-ї та 2-ї фази, коли треба перевірити, чи безпечний препарат, чи зберігається він в організмі потрібний час, щоби почати діяти, чи може він запобігти захворюванню”, - написала Супрун.

Вона наголосила, що у таких дослідженнях беруть участь невеликі групи людей — здорових добровольців або пацієнтів з хворобами, які має лікувати препарат; чи погоджуватися брати участь в дослідженні — завжди власне бажання людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-