"Дні українського кіно" вирушають малими містами України

Укрінформ
Проект "Дні українського кіно" має на меті ознайомити із сучасними вітчизняними фільмами жителів невеликих міст України, а також звернути увагу на відсутність кінотеатрів у наших маленьких містах.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, повідомляє кореспондент агентства.

"Починаємо ми з двох міст - це Берегове у Закарпатській області з 1 по 14 жовтня та Сторожинець у Чернівецькій з 16 по 20 жовтня. Але ми сподіваємося, що це тільки початок і ми встигнемо охопити всі області України. У переліку фільмів на ці два міста: "Кіборги", "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила", "Строжова застава", "Чужа молитва", а також дві короткометражні роботи - "Дякую" та "Як тебе звати?", - сказав Халпахчі.

Він уточнив, що програма змінюватиметься для інших міст, адже майже кожного тижня у нас відбувається прем'єра українського фільму.

Гендиректор "Молодості" також зазначив, що на заплановані зустрічі з акторами, зокрема до Берегового та Сторожинця, поїдуть виконавці головних ролей у "Кіборгах" - Роман Ясіновський та у "Чужій молитві" - Олена Грицай. А також наголосив, що участь акторів у заходах сприятиме їхній більшій популярності.

"Не буде справжнього українського кіно, якщо не буде створена система зірок!" - підкреслив Халпахчі.

Водночас він висловив сподівання, що ця ініціатива зверне увагу на те, що треба відтворювати кінотеатри в маленьких містах.

"Я був абсолютно шокований, коли дізнався, що в Україні 80% населення лишаються без кінотеатрів. Ми маємо щось зрушити у цьому напрямку, довести, що це може бути й економічно вигідно - заохотити людей ходити в кіно. Ми сподіваємось, що будуть будуватися і відкриватися кінотеатри", - сказав керівник фестивалю.

За словами державного секретаря Міністерства інформаційної політики Артема Біденка, у планах на цей рік - реалізувати поїздки до 12 міст, "хоча через певні процедури бюрократичного характеру їх може бути менше".

"Ми сподіваємося, що наступного року ми розширимо географію, кількість міст і кількість фільмів. Ми сподіваємося, що шалений успіх, який буде від провезення містами фестивалю "Молодість", покаже владі міст, наскільки правильно було б побудувати кінотеатри, будинки культури, щоб люди могли дивитися українське кіно", - наголосив Біденко.

Як зазначив актор, виконавець однієї з головних ролей у фільмі "Кіборги" Роман Ясіновський, для нього важливо, що акція продемонструє людям, що ми маємо своє справжнє кіно.

"Для мене дуже важливо їздити в такі міста, як Берегове, де нещодавно українцям у консульстві Угорщини вручали угорські паспорти. Там люди мало знають про щось українське, вони виросли або на угорських, або на російських серіалах. Ми хочемо показати, що ми існуємо", - підкреслив він.

Читайте також: Держкіно презентує другий трейлер фільму "Дике Поле"

Говорячи про потребу збільшення кількості кінотеатрів - в Україні лише 500 кінозалів та менше 200 кінотеатрів, - Халпахчі зазначив, що в українському кіно ще багато векторів, за якими треба розвиватися. Зокрема, дуже важливо створювати регіональні фонди, які візьмуть на себе і підтримку кінотеатрів, і кіноновиробництва, коли фільми знімаються у цій місцевості.

"Ми сьогодні можемо пишатися тим, що українське кіно почало розвиватися і знаходить свого глядача у великих містах. Найуспішніші українські фільми вже досягають бокс-офісу в 1 млн доларів. Але якщо порівнювати із сусідніми державами, зокрема з Польщею, то, зокрема, їхній фільм-шлягер "Листи до М." у 2017 році зібрав 19 млн дол. у Польщі. Це приклад для України, і це відбувається, оскільки у Польщі значно більша кількість екранів", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-